Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lipšic: Sieť nahráva Ftáčnikovi, Rašimu a Hagyarimu

Daniel Lipšic hosťom v relácii POLITIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Líder hnutia NOVA tvrdí, že v jednokolových voľbách primátora by jeho strana v Bratislave či Košiciach určite neoslabovala silných pravicových kandidátov konkurenciou vlastných nominantov.



Bratislava 23. septembra (Teraz.sk) – Postup strany Sieť vo voľbách primátorov Bratislavy, Košíc a Prešova nahráva kandidátom s podporou Smeru-SD Milanovi Ftáčnikovi, Richardovi Rašimu a Pavlovi Hagyarimu. V diskusnej relácii na portáli Teraz.sk to vyhlásil líder hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Vo všetkých týchto mestách postavila Sieť do primátorského boja nové tváre, ktoré podľa Lipšica v konečnom dôsledku odoberú hlasy silnejším pravicovým kandidátom. “Mrzí ma, že sa niektorých veľkých mestách pravica rozbila, lebo ide o väčšinové voľby. Keď sme my dávali kandidátov na županov v dvoch krajoch, v Košiciach a Bratislave, urobili sme to len preto, že to boli dvojkolové voľby. Keby boli voľby jednokolové, nikdy by sme to neurobili,” vyhlásil Lipšic.

V dvojkolových voľbách postupujú do druhého kola dvaja najsilnejší kandidáti, z ktorých potom voliči definitívne vyberajú napríklad predsedu samosprávneho kraja. Voľby primátorov majú iba jedno kolo, kandidát, ktorý v ňom získa najviac hlasov, vyhráva.

V Bratislave kandiduje na post primátora ako nezávislý kandidát s podporou Smeru-SD Milan Ftáčnik, s podporou KDH sa bude túto funkciu uchádzať Milan Kňažko. O tento post sa snaží aj nezávislý kandidát, bývalý člen SDKÚ-DS Ivo Nesrovnal, kandidátka Siete Tatiana Kratochvílová s podporou SDKÚ-DS, Mosta –Híd a SaS a ďalších šesť kandidátov.

V Košiciach chce obhájiť post primátora Richard Raši (Smer-SD), proti nemu stojí Rudolf Bauer (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS a OĽaNO), kandidátka Siete a Mosta – Híd Alena Bašistová a ďalších päť kandidátov.

Proti primátorovi Prešova Pavlovi Hagyarimu, nezávislému kandidátovi s podporou Smeru-SD, stojí Andrea Turčanová, ktorá je nominantkou širokej koalície strán KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Most-Híd, NOVA a OKS, kandidát Siete Martin Ďurišin a sedem ďalších kandidátov.

“Teraz, keďže sa rozbíjajú kandidáti v Bratislave, Košiciach a Prešove, nahráva to len a len kandidátom Smeru-SD. V tomto nerozumiem postupu Siete, ktorá rozbila koalície v týchto veľkých mestách, lebo nahráva len kandidátom Smeru-SD, pánovi Ftáčnikovi, pánovi Rašimu a pánovi Hagyarimu,” konštatuje Lipšic.

“A žiaľ, neobstojí ani fakt, že je to preto, aby boli v politike nové mená. Lebo v bratislavskom Starom meste podporuje Sieť pani Rosovú, starú harcovníčku,” dodáva.

V diskusii na portáli Teraz.sk sa Lipšic venoval aj téme odchodu liberálov zo svojej strany, kauze s nákupom odpočúvacieho systému na ministerstve vnútra v roku 2011, svojim parlamentným iniciatívam a celkovej perspektíve hnutia NOVA.