Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

D. Lipšic žiada pre sudcov klasické previerky NBÚ

Na snímke Daniel Lipšic počas brífingu s novinármi Foto: TASR/Martin Baumann

Lipšic chce takto z procesu preverovania vynechať Súdnu radu SR a disciplinárne senáty, ktoré podľa jeho slov nefungujú dobre.

Bratislava 3. júna (TASR) - Preverovanie sudcov by sa malo robiť klasickými bezpečnostnými previerkami Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) na stupeň prísne tajné, a to na dobu neurčitú. Navrhuje to poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) v pozmeňujúcom návrhu k novele Ústavy SR od Smeru-SD a KDH.

Ak by sudca o previerku nepožiadal, prišiel by o talár. Ak by mu nebola udelená, mohol by sa obrátiť na Osobitný kontrolný výbor NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Ak by neuspel ani tam, posledné slovo by mal Najvyšší súd SR. Lipšic chce takto z procesu preverovania vynechať Súdnu radu SR a disciplinárne senáty, ktoré podľa jeho slov nefungujú dobre.

Podľa pozmeňujúceho návrhu Smeru-SD a KDH, ktorý ešte nebol predložený, má o spôsobilosti sudcov rozhodovať súdna rada na základe podkladov NBÚ. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti má potom rozhodnúť disciplinárny senát. Dotknutý sudca sa bude môcť následne obrátiť na Ústavný súd SR.

Ďalší pohľad na vec prináša Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Z jeho pozmeňujúceho návrhu vyplýva, že konečné slovo pri odvolaní alebo menovaní sudcu má byť na prezidentovi.

O tom, ako bude novela ústavy vyzerať, rozhodne až konečné hlasovanie po skončení rozpravy. Tá bude trvať dlhé hodiny, keďže do diskusie sa ústne prihlásilo ešte 17 poslancov.