Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

LIPŠIC: Zradení voliči môžu vo veľkom počte odísť do zahraničia

Na archívnej snímke Daniel Lipšic Foto: TASR - Štefan Puškáš

V dnešnej diskusnej relácii V Politike v televízii TA3 to deklarovali predstavitelia strán SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár.

Bratislava 20. marca (TASR) - Opozícia v parlamente bude vládu ostro sledovať. Má sa pripraviť aj na viaceré mimoriadne schôdze, napríklad za účelom odvolávania ministrov. V dnešnej diskusnej relácii V Politike v televízii TA3 to deklarovali predstavitelia strán SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár.

"Dáme si sakramentský pozor na to, čo bude Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť robiť v samotnom vládnutí a v predkladaní zákonov. Pochybenie im len tak neprejde," povedal Jozef Mihál zo SaS, najsilnejšej opozičnej strany. Opozícia potvrdila, že dá vláde sto dní pokoj, ktoré od nej žiadal predseda Smeru-SD Robert Fico. Je zvedavá, s akými návrhmi dovtedy prídu samotní ministri.

SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár sa zhodli, že tvoriaca sa vláda spáchala na voličoch zradu. Mysleli na strany Most-Híd a #Sieť, ktoré sú ochotné ísť do koalície so Smerom-SD, hoci to predtým vylučovali. V tomto s nimi súhlasí aj ďalšia opozičná strana Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). "Voliči sú znechutení. A nielen tí v Bratislave, ale na celom Slovensku. Nechcú vládu oligarchov, ktorá príde a ignorovala ich vôľu. Desiatky tisíc mladých ľudí pre to môžu odísť do zahraničia," povedal Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA. Súhlasil s ním aj Mihál.

Opozícia tvrdí, že ak by prišiel dobrý zákon, hoci aj z dielne Smeru-SD, vedela by si predstaviť jeho podporu. V pozadí však nesmie byť úmysel žiadnej finančnej skupiny. Na oplátku očakáva, že Smer-SD, Most-Híd či #Sieť podporí dôležité zákony navrhnuté opozíciou. "Nebudem mať problém podporiť ani zákon navrhnutý ĽSNS, ak bude dobrý," povedal Boris Kollár zo Sme rodina.

Milan Uhrík z ĽSNS i napriek tomuto tvrdeniu predpokladá, že ako strana budú v parlamente zväčša v izolácii. Myslí si, že v strane pôsobia inteligentní ľudia, ktorí nie sú extrémisti a iní poslanci na to postupne prídu.

Opozícia predpokladá, že pre Most-Híd a #Sieť je toto zrejme posledné vládne obdobie. "Záverečná," konštatoval Mihál. Slovensko podľa neho dostane normálnu vládu až po štyroch rokoch. "Kde prioritou bude boj proti oligarchom. A možno mladí prestanú zo Slovenska utekať preč," dodal. Nemyslí si, že avizovaný boj proti korupcii zo strany tvoriacej sa vlády niečo vyrieši, ak napríklad ministrom vnútra zostane Robert Kaliňák (Smer-SD). Za pravdu mu dali OĽaNO-NOVA, Sme rodina - Boris Kollár i ĽSNS.