Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Práci s ovčou vlnou sa záujemcovia priučia u Lívie Pemčákovej

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Pemčáková je zakladateľka projektu Vlnä – Ovčia vlna pod Tatrami, odevná dizajnérka a historička umenia.

Liptovský Mikuláš/Poprad 17. júla (TASR) – Prácu s ovčou vlnou, jej spracovanie a všestranné využitie priblížia na workshopoch, ktoré sa od júna do októbra konajú v Liptovskom Mikuláši a v Poprade. Tvorivo-edukačné stretnutia organizuje študentka Sokratovho inštitútu Lívia Pemčáková v spolupráci s občianskym združením Hlava v oblakoch. Určené sú pre deti, študentov aj dospelých.

„Vlna je prírodný materiál, ktorý sme v minulosti často využívali. Odklon od prírodných materiálov nastal postupne nielen u nás, ale aj na celom svete. Dnes je to však inak, prírodné materiály sa tešia veľkej obľube na celej planéte. Svojimi aktivitami chcem preto prispievať k tomu, aby to tak bolo aj u nás na Slovensku. Vlna používaná na workshopoch pochádza z oviec lokálnych chovateľov, s ktorými som v kontakte," vysvetlila autorka projektu Pemčáková.

Účastníci stretnutí si môžu vyskúšať proces ručného spracovania vlny (pranie, triedenie, česanie, pradenie) či rôznorodé výrobky, ktoré je možné zhotoviť aj doma. Súčasťou workshopu je tvorba hračky, šperku alebo interiérového doplnku. Cieľom tvorivých stretnutí je rozvíjať u účastníkov citlivosť voči prírodným materiálom a ich využitiu, ako aj vnímavosť k životnému prostrediu.

Pemčáková je zakladateľka projektu Vlnä – Ovčia vlna pod Tatrami, odevná dizajnérka a historička umenia. Študovala v Bratislave a Krakove. Venuje sa udržateľnosti, prírodným materiálom a spôsobom ich citlivého využitia.