Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Profesorovi Lisému udelia čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš

Na archívnej snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Foto: TASR- Andrej Galica

Profesor v súčasnosti pracuje na Neurologickej klinike LF SZÚ Univerzitnej nemocnice v Bratislave - Ružinove.

Liptovský Mikuláš 20. decembra (TASR) - Čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš pre profesora Ľubomíra Lisého tento týždeň jednohlasne schválilo 24 poslancov mestského zastupiteľstva. Ocenenie mu navrhol udeliť bývalý liptovskomikulášsky primátor Vladimír Stankoviansky za tvorivé obohatenie ľudského poznania v medicíne, v odbore neurológia a za šírenie dobrého mena mesta v zahraničí.

"Profesor Lisý sa tento rok dožil významného životného jubilea. V súčasnosti žije a napriek úctyhodnému veku stále aktívne pôsobí v Bratislave. Na rodný Liptov sa často a rád vracia, v Liptovskom Mikuláši má prechodné bydlisko," načrtol liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.

Ľubomír Lisý sa narodil v Bobrovci 3. augusta 1940. Študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Titul profesora z odboru neurológia získal v roku 1997 na Karlovej univerzite v Prahe. Je spoluautorom 18 knižných publikácií a vyše 300 domácich a zahraničných publikácií v odborných časopisoch. Bola mu udelená cena Arnolda Picka za najlepšiu slovenskú publikáciu uverejnenú v časopise Neurológia pre prax v roku 2012. V súčasnosti pracuje na Neurologickej klinike LF SZÚ Univerzitnej nemocnice v Bratislave - Ružinove. Venuje sa prevažne diagnostike a liečbe pacientov so sklerózou multiplex a neurofyziologickej diagnostike nervovosvalových ochorení.