Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

List biskupa Milana Lacha je podľa premiéra akciou KDH

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda Rady KBS pre pastoráciu v zdravotníctve verejne kritizoval situáciu v rezorte a prístup k sestrám v hromadných výpovediach.

Bratislava 27. januára (TASR) – Kritika zo strany pomocného biskupa Milana Lacha nie je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) oficiálnym stanoviskom Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Označil ju za akciu KDH a biskupov individuálny názor.

"Som absolútne presvedčený, že to bolo urobené na podnet KDH. Vnímame to ako čisto politickú vec pred voľbami," povedal dnes Fico na tlačovej konferencii v Bratislave. KDH podľa neho zneužíva jednotlivých predstaviteľov cirkvi na svoje politické ciele. Opozičná strana je neschopná a farizejská, myslí si premiér. Lachovi odkázal, že ak niečo chce, môže "zaklopať na dvere ministerstva zdravotníctva".

Lach je predsedom Rady KBS pre pastoráciu v zdravotníctve. V pondelok (25.1.) verejne kritizoval situáciu v rezorte a prístup k sestrám v hromadných výpovediach. Stanovisko zverejnil na webe Tlačovej kancelárie KBS. Premiéra a ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) požiadal o "bezodkladné riešenie oprávnených požiadaviek sestier na ozdravenie slovenského zdravotníctva".

"Namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania slušných ľudí, ktorí v sebe ešte našli statočnosť verejne sa angažovať," uviedol vo svojom vyhlásení.

"Veľmi radi faktami doložíme, že žiaden kolaps v zdravotníctve nehrozí," reagoval v pondelok (25.1.) hovorca rezortu Peter Bubla. Stretnutiu s Lachom sa ministerstvo nebráni, ak oň prejaví záujem.

KDH označilo premiérove vyjadrenia za ohováračky. "Fico obvinil z politikárčenia učiteľov, zdravotné sestry a teraz aj cirkev. Biskup sa s odvahou zastal spravodlivých sestier a chorých ľudí. Ľudia vidia, že zdravotníctvo je choré, kolapsové a Ficove ohováračky tento stav nezmenia," uviedla pre TASR hovorkyňa Nataša Žembová.

KBS sa ako celá inštitúcia hlási k stanoviskám jednotlivých biskupov, ktorí vedú rôzne rady a komisie v okamihu, keď prešli schvaľovacím procesom, teda hlasovaním všetkých biskupov. V prípade Lacha sa tak nestalo. TASR to potvrdil hovorca KBS Martin Kramara. "Vyjadrenie pána biskupa pre danú oblasť však zodpovedá kompetencii, ktorá mu je vedením Rady KBS legitímne zverená," informoval.

KBS si je však podľa hovorcu vedomá toho, že zdravotníctvo dlhodobo zápasí s vážnymi ťažkosťami a vyjadruje solidaritu všetkým, ktorí sa ich usilujú riešiť.