Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Na Lomnickom štíte bolo dnes ráno -26,5 stupňa Celzia

Ilustračné foto. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Zima ako má byť! Počas uplynulých 24 hodín napadlo na horách do desať centimetrov nového snehu a teploty klesajú do záporných hodnôt.

Liptovský Hrádok 30. decembra (TASR) – Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí trvá veľké ochladenie a iba malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval službukonajúci dispečer Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Igor Žiak.

Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená a stabilná. Príčinou uvoľnenia lavíny sa môže stať jej veľké dodatočné zaťaženie na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne s naviatymi snehovými útvarmi. Úroveň lavínového nebezpečenstva môže byť lokálne oveľa vyššia.

Dnes ráno bolo na horách takmer všade zamračené. Pri prehlbujúcom ochladení sa teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od -26,5 stupňa Celzia na Lomnickom štíte do -8 stupňov Celzia v podhorí. Fúkal silný vietor severozápadných smerov. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do desať centimetrov nového snehu.

Pokračujúce ochladenie stabilizovalo snehovú pokrývku. V žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach sa na starom podklade nachádza väčšie množstvo naviateho snehu vo forme nebezpečných snehových dosiek a vankúšov. Horské hrebene sú vyfúkané až na podklad a miestami sa vyskytujú ľadové plochy.