Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Ľ. Lopatka môže byť šéfom SP naďalej, ak sa stotožní s programom vlády

Ľuboš Lopatka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister práce Ján Richter si nemyslí, že na tomto odbornom a manažérskom poste treba za každú cenu uplatňovať politický alebo stranícky rozmer.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Šéf Sociálnej poisťovne (SP) Ľuboš Lopatka, ktorého na tento post nominovala bývalá koaličná strana SaS, môže zostať vo svojej funkcii.

"V žiadnom prípade si nemyslím, že na tomto odbornom a manažérskom poste treba za každú cenu uplatňovať politický alebo stranícky rozmer," zdôraznil pre TASR minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Mám záujem vysoko odborne, objektívne a pragmaticky hodnotiť jeho prácu a výsledky. Ak bude fungovať spolupráca a ak priíjme za svoje nový program vlády a z toho vyplývajúce úlohy pre SP, viem si predstaviť našu spoluprácu aj naďalej," spresnil. Dodal, že všetko bude záležať od jeho pripravenosti profesionálne spolupracovať s novým vedením rezortu.

Definitívne rozhodnutie Lopatku ešte nie je známe, na spoluprácu je však pripravený.

"Pán Lopatka ako nestranícky kandidát je pripravený ponúknuť svoje poznatky a skúsenosti v záujme dobrej veci a stotožní sa so všetkým, čo je v záujme Slovenska," vysvetlila postoj šéfa SP v stanovisku pre TASR hovorkyňa poisťovne Jana Ďuriačová.

V samotnom Programovom vyhlásení vlády SR sa SP spomína iba raz ako kľúčová inštitúcia sociálneho systému s prehľadnou štruktúrou jednotlivých druhov poistenia vyjadrených ich fondmi a s nízkymi prevádzkovými nákladmi.

"S týmto cieľom bude potrebné zaviesť do praxe jednotný výber daní a sociálnych odvodov, dôslednejšie ako doteraz odčleniť jej výkonnú funkciu od funkcie kontrolnej a dozornej, realizovanú jej samosprávnym orgánom, s dôslednejším využitím tripartitného princípu," konštatuje sa v materiáli.