Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Slovensko

Lovász: Akreditačná agentúra neprispieva k zvyšovaniu kvality VŠ

Na archívnej člen výkonnej rady SAAVŠ Bálint Lovász. Foto: TASR Jakub Kotian

Lovász tvrdí, že na pokrytie výziev vysokoškolského vzdelávania 21. storočia Slovensko potrebuje akreditačnú agentúru európskeho formátu.

Bratislava 8. marca (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) pri plnení svojich úloh zlyháva. Nesnaží sa proaktívne riešiť najvypuklejšie problémy na vysokých školách, ani výraznejšie prispievať k ich skvalitneniu. Poukázal na to člen výkonnej rady SAAVŠ Bálint Lovász. Tvrdí, že kľúčové zmeny v kvalite vzdelávania by mal zabezpečiť nový systém akreditácie vysokých škôl založený na európskych štandardoch, zdôrazňujúci zodpovednosť vysokej školy za zabezpečenie kvality jej vzdelávacieho procesu.

Agentúra sa mala podľa Lovásza stať lídrom zásadných zmien, prinášať najlepšie príklady z praxe a medzinárodnú expertízu. "Dnes je už jasné, že očakávania nenapĺňa a fungovanie agentúry má znaky nevyužitej príležitosti," povedal Lovász. Ako ďalej tvrdí, nová akreditácia sa mala sústrediť na kvalitu vzdelávania. "Namiesto zamerania sa na kľúčové výstupy vzdelávania však prináša byrokraciu ešte väčšiu ako v minulosti, ktorá je založená na formalitách, ktoré v konečnom dôsledku neprinesú ozajstnú zmenu v kvalite," ozrejmil.

Ako zásadný problém vníma, že nový systém akreditácií vysokých škôl pripravuje úzka skupina ľudí bez výraznejšieho, systematického a obsahového zásahu členov svojho kolektívneho riadiaceho orgánu - výkonnej rady agentúry, ako aj zástupcov študentov a zamestnávateľov. Ďalším problémom podľa neho je, že agentúra nedokáže efektívne reagovať ani na kauzy a známe vypuklé problémy na vysokých školách. "Jedným z dôvodov, prečo sa tak deje, môže byť silné prepojenie členov výkonnej rady na vysoké školy, o ktorých títo ľudia zároveň rozhodujú," povedal Lovász.

Zároveň poznamenal, že v roku 2023 sa na všetkých vysokých školách bude realizovať posúdenie ich vnútorných systémov kvality. "Výsledkom môže byť na najbližších šesť rokov získanie možnosti meniť či vytvárať študijné programy bez predošlej externej akreditácie. Ak sa nič nezmení, tak môže dôjsť k zakonzervovaniu súčasného nastavenia vysokého školstva na roky dopredu," dodal.

Tvrdí, že na pokrytie výziev vysokoškolského vzdelávania 21. storočia Slovensko potrebuje akreditačnú agentúru európskeho formátu. V súlade so zahraničnou praxou je podľa neho potrebné zabezpečiť adekvátnu úlohu zástupcov vysokých škôl z reprezentácií pri dohľade nad činnosťou agentúry. "Zároveň odborné orgány potrebujeme obsadzovať nie na základe nominácií, ale otvorenej súťaže," povedal. Lovász poznamenal, že agentúra musí byť nezávislá tak od vplyvu politikov, ako aj od záujmu vysokých škôl o zotrvačnosť.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v utorok pripomenul, že v parlamente sa bude rokovať o novele vysokoškolského zákona. "My sme sa zamerali na vysokoškolský zákon s tým, že som aj od koaličných partnerov zachytil, že by sme mali popritom riešiť aj akreditačnú agentúru. Existuje návrh v rámci riešenia akreditačnej agentúry, ktorý v nasledujúcich dňoch môžeme predstaviť," povedal šéf rezortu školstva. V rámci návrhu, ktorý je pripravený, sa má podľa slov ministra odbúrať byrokracia.