Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

ĽSNS: Ak nezrušia všetky milosti M. Kováča, koaličný návrh nepodporíme

Marian Kotleba. Foto: TASR/Dušan Hein

Predseda strany M.Kotleba povedal, že čakali, že táto jednoduchá požiadavka bude bez problémov koalíciou akceptovaná, opak je však pravdou. Podmienka spustila výhovorky zo strany koalície, uviedol.

Bratislava 30. marca (TASR) - Poslanci za ĽSNS nebudú hlasovať za koaličný návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, ak nebude rozšírený aj o zrušenie všetkých milostí exprezidenta Michala Kováča, ktoré udelil v kauze Technopol. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf ĽSNS Marian Kotleba.



"Očakávali sme, že táto naša jednoduchá požiadavka bude bez problémov koalíciou akceptovaná, opak je však pravdou. Naša podmienka spustila vlnu výhovoriek zo strany koalície. Najskôr tvrdili, že milosti Kováča sú nedotknuteľné, následne argumentovali, že oni by to aj možno chceli urobiť, ale všetky spisy sú skartované a nedá sa určiť, koľkých fyzických osôb by sa zrušenie milostí dotklo," povedal Kotleba.



Podľa jeho slov potom vyšli zástupcovia Smeru-SD a SNS s pravdou von a priznali, prečo to odmietajú. "Jeden z vládnych poslancov uviedol, že ak by boli zrušené tieto milosti, dotklo by sa to niekoľkých významných fyzických osôb a pri ich prešetrovaní by sa vylialo toľko starej špiny, že by to mohlo spôsobiť verejné pobúrenie a ohrozilo by to dobré meno Michala Kováča," tvrdí Kotleba.

Zástupcovia ĽSNS preto položili otázku, prečo chce potom koalícia zrušiť milosť Kováčovi mladšiemu. "Lebo to vraj nič neohrozí, keďže je vynesený oslobodzujúci rozsudok vydaný nemeckým súdom, a preto by tu už nemohlo byť žiadne ďalšie vyšetrovanie," reprodukoval Kotleba odpoveď koalície.

Podľa neho sa tak potvrdilo, že celá kauza náhleho rušenia amnestií je nechutná špinavá hra na odpútanie pozornosti verejnosti. "My sa na tejto hre za takýchto podmienok odmietame zúčastniť. A preto, ak do hlasovania nebude návrh rozšírený o zrušenie všetkých milostí Michala Kováča, poslanci ĽSNS to nepodporia," dodal Kotleba.