Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SÓLYMOS: Bolo to historické rokovanie, schválili sme dohodu z Paríža

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos (vpravo) a podpredseda Európskej komisie zodpovedného za Energetickú úniu Maroš Šefčovič Foto: TASR - Martin Baumann

Klimatická dohoda vstúpi do platnosti 30 dní od momentu, keď ju ratifikuje najmenej 55 štátov, ktoré produkujú aspoň 55 percent celosvetových emisií skleníkových plynov.

Bratislava/Brusel 30. septembra (TASR) - Máme za sebou historické rokovanie Rady Európskej únie, na ktorom sme schválili parížsku klimatickú dohodu, uviedol dnes minister životného prostredia SR László Sólymos (Most-Híd) po mimoriadnom zasadnutí únijných ministrov životného prostredia.



"Schválenie klimatickej dohody je jednou z priorít slovenského predsedníctva a som rád, že som mohol byť pri tom," konštatoval Sólymos.

Ministri rozhodli jednohlasne a podľa eurokomisára Miguela Ariasa Caňeteho, ktorý sa tiež zúčastnil na zasadnutí, nemali vážnejšie pripomienky.

Dohodu ešte musí schváliť Európsky parlament, ktorý o tom bude hlasovať na budúci týždeň v utorok v Štrasburgu. Doteraz klimatickú dohodu ratifikovalo sedem členských štátov EÚ a ďalšie dnes prisľúbili, že ju čoskoro ratifikujú, uviedol minister.

Klimatická dohoda vstúpi do platnosti 30 dní od momentu, keď ju ratifikuje najmenej 55 štátov, ktoré produkujú aspoň 55 percent celosvetových emisií skleníkových plynov.

Štáty, ktoré doteraz proces ratifikácie úplne dokončili, sú ale zodpovedné len za 47,79 percenta emisií skleníkových plynov. Malo by sa to zmeniť 7. októbra, keď ratifikačné listiny odovzdá EÚ a členské štáty, ktoré už dohodu odobrili.

Bude to presne mesiac pred klimatickou konferenciou v marockom Marrákeši, ktorá sa bude konať 7. - 18. novembra. Sólymos dúfa, že vtedy už bude dohoda platná, čo znamená, že proces od uzavretia až po nadobudnutie platnosti dohody by sa podarilo dosiahnuť za menej ako rok.

Eurokomisár Maroš Šefčovič objasnil, že "hlavným bodom konferencie v Marrákeši bude, ako pristúpiť k implementácii jednotlivých záväzkov vyplývajúcich z dohody".

Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015 ako výsledok medzinárodného úsilia od roku 2011 konsenzom 196 strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia o maximálne 2 °C.