Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Ľubomír Vážny chce pripraviť stratégiu dlhodobého rozvoja Slovenska

Foto: TASR

Ľubomír Vážny predpokladá, že mu pri výkone funkcie podpredsedu vlády bude pomáhať do 30 ľudí, pričom by na tomto poste začal už 1. septembra.

Bratislava 22. júna (TASR) - Poslanec NR SR Ľubomír Vážny (Smer-SD) by sa chcel po uvedení do funkcie vicepremiéra pre hospodárstvo a ekonomiku zamerať na tvorbu stratégie dlhodobého rozvoja Slovenska.

V nej by sa vecne, časovo a finančne zadefinovali dlhodobé ciele pre krajinu. Predstavou exministra dopravy je vytvoriť legislatívny rámec, aby sa zmena takejto stratégie dala presadiť iba ústavnou väčšinou hlasov poslancov parlamentu.

"Chcel by som, aby nedochádzalo k zmenám tejto línie pri výmene vlád. Zjednodušene povedané, budú pri moci modrí, červení alebo zelení, základná línia rozvoja Slovenska by bola stále vytýčená, nemenila by sa a Slovensko by postupovalo ďalej," spresnil pre TASR Vážny.

Sociálni demokrati majú v súčasnosti v parlamente väčšinu hlasov. Na schválenie ústavných zmien by však potrebovali aj podporu opozície. Aby bola takáto stratégia priechodná a udržateľná, chce preto budúci vicepremiér o tejto koncepcii rokovať aj s opozíciou, zamestnávateľmi a ďalšími sociálnymi partnermi.

Tu bude player


Svoju motiváciu vysvetľuje Vážny častými zmenami v dlhodobých plánoch jednotlivých kabinetov. Túto skutočnosť podľa neho najčastejšie vidieť pri výstavbe ciest, kde rôzne vlády videli priority na odlišných úsekoch.

"Môj cieľ je, aby táto línia bola zadefinovaná zákonom a navyše ústavným zákonom a aby sa dala takáto slovenská línia meniť, ale len ústavnou väčšinou. Každá vláda by mala mať zadefinované základné veľké projekty, či hospodárskeho, dopravného alebo energetického významu, aby nebehala od mantinelu k mantinelu, lebo týmto Slovensko najviac trpí," Vážny. V praxi by takáto stratégia napríklad mohla podmieňovať začatie jedného projektu dokončením iného.

Vážny predpokladá, že mu pri výkone funkcie podpredsedu vlády bude pomáhať do 30 ľudí, pričom by na tomto poste začal už 1. septembra. "Ak legislatívci nájdu iné riešenie, ktoré nesúvisí s kompetenčným zákonom, tak by to mohlo byť aj skôr," uzavrel.