Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lubyová chce, aby na reprezentačných dresoch boli štátne znaky SR

Na archívnej snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezident SR Andrej Kiska vrátil novelu zákona o štátnych symboloch Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) podporuje to, aby na reprezentačných dresoch boli slovenské štátne znaky. Uviedla to v stredu po rokovaní vlády.

"Reprezentanti sú vychovávaní a sponzorovaní z peňazí nás všetkých občanov Slovenskej republiky. V tomto zmysle sú nastavené aj zmluvy medzi nami a športovými zväzmi na príspevok uznanému športu," povedala Lubyová.

Prezident SR Andrej Kiska vrátil novelu zákona o štátnych symboloch Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok. Ustanovenia zákona považuje za rozporné s princípom právnej istoty, a teda aj s princípom právneho štátu. Keďže prezident vrátil novelu ako celok, parlament ju buď schváli v pôvodnom znení, alebo neprejde. Zákon má parlament prerokovať na májovej schôdzi.

Novelu zákona o štátnych symboloch predložila do parlamentu SNS ako reakciu na nové logo na dresoch hokejovej reprezentácie. Právnou normou chcela strana viac chrániť štátne symboly. Do právnej normy sa tak dostali nové pojmy "znamenie štátneho znaku" či "národný symbol". Tiež sa upravila otázka štátnej hymny.