Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

LUBYOVÁ: Chcem získať prostriedky na celonárodné testovanie piatakov

Na snímke nová ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová prichádza na 69. schôdzu vlády SR 13. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Celonárodné testovanie z matematiky a materinského jazyka, ktoré pomáhalo pri hodnotení kvality základných škôl, sa tento rok nemá uskutočniť.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Novovymenovaná ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) sa pokúsi zabezpečiť, aby sa tento rok predsa len uskutočnilo testovanie piatakov z matematiky a slovenského jazyka. Uviedla to dnes po zasadnutí vlády.

Celonárodné testovanie z matematiky a materinského jazyka, ktoré pomáhalo pri hodnotení kvality základných škôl, sa tento rok nemá uskutočniť. Rezort pod doterajším vedením ministra Petra Plavčana (nominant SNS) naň nezabezpečil v rozpočte potrebné finančné prostriedky.




„Testovanie piatakov nám leží na stole, je to pomerne urgentná vec. Na to, aby sa mohlo celoplošne spustiť, potrebujeme 160.000 eur, ktoré sa momentálne nenachádzajú priamo disponibilné v rozpočte,“
vysvetlila Plavčanova nástupkyňa. Podľa novej ministerky sú tak v súčasnosti dva možné scenáre.

Prvým je podľa nej pokúsiť sa mobilizovať rezervy na ministerstve a urýchleným presunom potrebné prostriedky získať. „K tomuto sa ešte neviem vyjadriť, je to jedna z možností, musím si sadnúť s ľuďmi na ministerstve, pozrieť sa na financie,“ povedala Lubyová. V prvom rade sa však chce pokúsiť prostriedky získať. „Aby sme tých 160.000 eur, nie je to taký veľký peniaz, aby sme ich stihli mobilizovať. Problém je v tom, že je tam veľmi krátky čas,“ ozrejmila.

Druhou možnosťou by bolo, že by sa monitorovanie tento rok uskutočnilo elektronickou formou. Nešlo by tak o celoplošné vyčerpávajúce zisťovanie, ale len výberové zisťovanie, pripustila ministerka. Otázka podľa nej je, či by bolo v takomto prípade možné porovnávať jeho výsledky s predošlými monitormi.

Prezident SR Andrej Kiska, ktorý len dnes vymenoval Lubyovú do funkcie, po utorkovom (12.9.) stretnutí s ňou uviedol, že očakáva, že nová ministerka bude musieť v krátkom čase informovať o tom, čo sa bude diať s testovaním piatakov.

"Som presvedčený, že budete musieť v krátkom čase informovať aj o tom, čo sa bude diať s testovaním piatakov. Rozumiem, že o tomto prebieha odborná diskusia, ale nepovažujem za správne, aby sa nejaký dôležitý projekt skončil, lebo naň minister nevyčlenil alebo zabudol vyčleniť peniaze," pripomenul Kiska s tým, že ako nová ministerka vstúpi aj do finále rokovaní o rozpočte rezortu na budúci rok.