Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žitňanská neuspela s návrhom na zavedenie inštitútu odpustenia penále

Lucia Žitňanská, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Právnu normu predložila so zámerom zaistiť, aby prípadné chyby na strane štátu nemali negatívne vplyvy na fyzické osoby a podnikateľov z dôvodu neskorého zaplatenia poistného alebo v nesprávnej výške.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Inštitút odpustenia penále, respektíve odpustenia povinnosti platiť ho pri prípadnom zlyhaní informačných systémov či štátu sa nezavedie. Opozičná poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) totiž dnes v parlamente neuspela so svojím návrhom zákona o sociálnom poistení.

Od tohto roku vyplýva Sociálnej poisťovni (SP) zo zákona povinnosť informovať poistencov do 20. júla kalendárneho roka o výmere ich poistných odvodov za minulý rok. "Z dôvodu meškania údajov od finančnej správy a nepresností v ich spracovaní však mnohí poistenci informáciu od SP v stanovenom termíne nedostali, respektíve ju dostali uvedenú s nesprávnou sumou odvodov," priblížila poslankyňa s tým, že v reakcii na vzniknutú situáciu SP informovala poistencov, že presúva termín splatnosti odvodov za mesiac júl a zároveň že nebude vymáhať penále z omeškania platieb nezaplatených do nového termínu. "Termín splatnosti odvodov rovnako ako povinnosť SP vymáhať penále za omeškané platby však stanovuje zákon a SP nemá možnosť mimo zákona termín splatnosti a ani vymáhanie penále meniť, odpúšťať či posúvať," upozornila Žitňanská.

Návrh jej zákona tak mal umožniť poisťovni vzniknutú situáciu právnej neistoty vyriešiť zákonným spôsobom. Právnu normu predložila so zámerom zabezpečiť, aby prípadné chyby na strane štátu, napríklad v podobe zlyhania informačných systémov alebo ľudského faktora, nemali negatívne vplyvy na fyzické osoby a podnikateľov z dôvodu neskorého zaplatenia poistného alebo v nesprávnej výške, a to práve z dôvodov na strane štátu. Na tento účel preto navrhla zavedenie inštitútu odpustenia predpísaného penále, respektíve povinnosti ho platiť, ako aj upustenie od jeho predpísania, ale za podmienky, že ide o výnimku všeobecného charakteru týkajúcu sa všetkých druhovo rovnakých prípadov.