Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Luciu Žitňanskú podporili Kaník, Štefanec, Vášáryová či Beblavý

Pohľad na účastníkov kongresu SDKÚ. Foto: TASR/Martin Baumann

Po skončení diskusie bude nasledovať tajná voľba šéfa SDKÚ-DS. Zvíťazí ten, kto získa nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých kandidátov.

Zvolen 19. mája (TASR) – Kandidátku na predsednícky post v SDKÚ-DS Luciu Žitňanskú dnes na kongrese otvorene podporili predseda poslaneckého klubu strany Ľudovít Kaník, poslanci Ivan Štefanec, Magdaléna Vášáryová či Miroslav Beblavý.

Starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová podporila Pavla Freša.

Kaník z prejavu Žitňanskej cítil charizmu a vôľu, aby strana išla dopredu. "Ja som si vybral. Mojim kandidátom je Lucia Žitňanská," oznámil delegátom.

Vášáryová poukázala na fakt, že Žitňanská získala vo voľbách suverénne najviac preferenčných hlasov spomedzi kandidátov strany a že je jedinou, koho sa bojí predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Rada by naďalej videla na čele Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša a práve preto bude voliť Žitňanskú.

Po skončení diskusie bude nasledovať tajná voľba šéfa SDKÚ-DS. Zvíťazí ten, kto získa nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých kandidátov. Ak sa to v prvom kole nikomu nepodarí, bude nasledovať druhé, do ktorého postúpia dvaja najlepší. Okrem Žitňanskej kandidujú aj Pavol Frešo a Viliam Novotný.