Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na sčítavanie hlasov môže dozerať aj verejnosť

Na snímke časť unudenej volebnej komisie v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky vo volebnej miestnosti na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 15. marca 2014. Na sídlisku je minimálny záujem o voľby. Foto: TASR/František Iván

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR od siedmej hodiny rána, výnimkou je obec Lazany, kde môžu občania hlasovať od šiestej hodiny.

Bratislava 15. marca (TASR) - Na sčítavanie hlasov môže dozerať aj verejnosť. Záujemcovia musia o možnosť zúčastniť sa požiadať predsedu danej okrskovej volebnej komisie. Ten musí dbať o poriadok vo volebnej miestnosti. Ústredná volebná komisia (ÚVK) nemá informácie o počtoch takýchto pozorovateľov, keďže jej to nemusia oznamovať. ÚVK sa neohlásili ani zahraniční pozorovatelia. Informovala o tom dnes zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

"ÚVK dala generálny súhlas, kde povolila účasť občanov pri sčítaní. Každý, kto chce byť prítomný, musí požiadať predsedu okrskovej volebnej komisie. Ten musí prihliadať v prvom rade na to, aby bol vo volebnej miestnosti poriadok a aby boli podmienky pre sčítanie hlasov," povedala Chmelová.

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR od siedmej hodiny rána, výnimkou je obec Lazany, kde môžu občania hlasovať od šiestej hodiny. Vyberať si môžu voliči zo 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môže vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé neoficiálne priebežné výsledky by sa mohli objaviť približne o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.