Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľudia, ktorí sa nemôžu zúčastniť na referende, môžu hlasovať doma

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Svoju vôľu môžeme vyjadriť v ktorejkoľvek hlasovacej miestnosti na Slovensku, pokiaľ máme vybavený hlasovací preukaz.

Bratislava 4. februára (TASR) - Ak vám zdravie bráni ísť hlasovať v referende (7.2.2015), môžete okrskovú komisiu požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku. Komisia za vami vyšle svojich členov a budete môcť vyjadriť svoj postoj k trojici referendových otázok.

Hlasujeme tak, že zakrížikujeme nami preferovanú odpoveď ku každej otázke. Hlasovať môžu všetci oprávnení občania SR (v deň hlasovania najmenej 18 rokov, pozn. TASR), či už majú trvalý pobyt na Slovensku, alebo nie. Svoju vôľu môžeme vyjadriť v ktorejkoľvek hlasovacej miestnosti na Slovensku, pokiaľ máme vybavený hlasovací preukaz. Ak ho nemáme, musíme hlasovať v mieste trvalého bydliska.

Referendum, ktoré sa uskutoční 7. februára, vyhlásil prezident SR Andrej Kiska. Jeho vypísanie žiadala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Plebiscit bude stáť 6,3 milióna eur. Aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Hlasovať budú občania v 2926 obciach. Zriadených bude 4944 okrskov.

V referende sa budeme vyjadrovať k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.