Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

P. BABOŠ: Ľudia s neutrálnym postojom voči EÚ sú ľahko presvedčiteľní

Na snímke analytik Pavol Baboš počas brífingu Zastúpenia Európskej Komisie v SR na tému - Štandardný Eurobarometer 86 - výsledky za Slovenskú republiku. Bratislava, 24. februára 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Analytik sa ďalej domnieva, že ak by sa prieskumy verejnej mienky mali ešte vyvíjať, počet zástancov EÚ by sa podľa neho nezvyšoval.

Bratislava 26. februára (TASR) – Celkom 45 percent Slovákov vníma EÚ neutrálne. Vyplýva to z európskeho prieskumu Eurobarometer 86, ktorého výsledky v piatok (24.2.) odprezentoval vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

"Títo ľudia sú veľmi zraniteľní vo svojich postojoch k EÚ a nezabralo by to veľa práce ich presvedčiť, aby povedzme v prípadnom referende za vystúpenie z EÚ hlasovali za vystúpenie, teda proti EÚ," uviedol to Pavol Baboš, analytik z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Zdôraznil, že pri minuloročných viacerých výskumoch zameraných na postoje voči EÚ, NATO a celkovo zahraničnej politike zistili, že len čo odporca EÚ predložil svoje argumenty proti EÚ, ľudia, ktorí mali "vlažný" postoj v prospech EÚ, zo stretnutia odchádzali zneistení. "V niečom mal kritik asi pravdu. A už mali chrobáka v hlave. Ľudia, ktorí sú zástancami EÚ, nemajú v rukách desať, ale ani päť rukolapných argumentov, prečo sa oplatí zostať v EÚ a prečo dôvody za by mali prevážiť dôvody proti," konštatoval.

Analytik sa ďalej domnieva, že ak by sa prieskumy verejnej mienky mali ešte vyvíjať, počet zástancov EÚ by sa podľa neho nezvyšoval. „Ak nejaký vývoj bude, tak bude smerom nadol," dodal Baboš.

Nemyslí si, že by slovenskí politici robili dostatok v prospech EÚ. "Oni skôr z EÚ a z Bruselu robia strašiaka. Veľmi často vo svojej rétorike oddeľujú Brusel ako niečo abstraktné, v diaľke a negatívne a my tu doma sme tí dobrí. To delenie je veľmi umelé, pretože najdôležitejšia inštitúcia v EÚ je Rada EÚ, a to je inštitúcia, kde sedí 28 zástupcov národných štátov. To znamená, že najdôležitejšou inštitúciou EÚ, ten povestný zlý Brusel, to sú vlastne národné štáty, to sme my," uzavrel analytik.