Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ľudia sa referendom ohradili voči tlakom z Bruselu, tvrdí Brocka

Julius Brocka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Brocka povedal, že z Bruselu pomaly prichádzajú "plazivé" útoky na piliere rodiny a ľudia sa snahou o referendum voči tomu ohradili. O vplyve Bruselu hovoril aj Bugár.

Bratislava 1. februára (TASR) - Referendum o rodine ukazuje na názor verejnosti, ktorý by mali politici rešpektovať. Myslia si to Július Brocka( KDH) či Igor Matovič (OĽaNO), ktorí sa dnes zúčastnili politickej diskusie RTVS o 5 minút 12.

Brocka povedal, že z Bruselu pomaly prichádzajú "plazivé" útoky na piliere rodiny a ľudia sa snahou o referendum voči tomu ohradili. O vplyve Bruselu hovoril aj Bugár.

"Ak by bol napríklad prijatý inštitút registrovaného partnerstva ako v niektorých krajinách Európskej únie, neskôr by si páry rovnakého pohlavia mohli nárokovať na adopcie a obrátiť sa na súd v Štrasburgu," myslí si Bugár. Matovič skonštatoval, že ľudia politikom odkázali, aby sa pri adopciách s deťmi neexperimentovalo.

"Názor verejnosti je dôležitý, pretože politikom ukáže, ako sa stavať ku návrhom zákonov týkajúcich sa rodiny," myslí si Brocka.

Richard Sulík (SaS) vníma referendum ako zbytočné, pretože na súčasnom právnom stave nič nezmení. Rodina sa podľa neho dá podporiť aj inak, napríklad riešením problému nedostatku miest v materských školách. Účasť na referende nepodporuje ani Juraj Miškov (nezaradený). Podľa neho nie je o rodine, ale namierené proti homosexuálom.

Daniel Lipšic (NOVA) a Radoslav Procházka (Sieť) vyjadrili k referendu rešpekt. "Pôjdem na každé referendum, aj keď s ním nebudem súhlasiť," povedal Lipšic. Podľa neho sa však téma okolo referenda sústreďuje príliš na páry rovnakého pohlavia a do úzadia sa dostáva tretia otázka o sexuálnej výchove na školách. "Mení právny stav, rodičom dáva väčšie kompetencie," myslí si.

Andrej Danko (SNS) referendum za úspešné považuje už teraz, pretože jeho iniciátori dokázali vyvolať celospoločenskú diskusiu. Homosexuálne páry podľa neho nemajú právo vychovávať dieťa.

Strana Smer-SD pozvanie do relácie neprijala. Vo svojom písomnom stanovisku konštatovala, že ľudia by mali ísť hlasovať a rozhodnúť sa slobodne. Politické subjekty by podľa nej mali zvažovať svoje stanoviská, aby nedošlo k jej polarizácii.