Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ľudia vo volebných komisiách nemusia z odmien platiť zdravotné odvody

Muž vhadzuje hlasovací lístok do urny v predčasných voľbách do regionálneho parlamentu - krajinského snemu (Landtagu) 15. októbra 2017 v nemeckom meste Neustadt am Rübenberge. Foto: TASR/AP

Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra. Budú stáť viac ako 10 miliónov eur.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Členovia volebných komisií nemusia platiť zdravotným poisťovniam odvody z odmien. Týždeň pred krajskými voľbami na to upozorňuje Union zdravotná poisťovňa (ZP).

Nemajú totiž postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia. "Pretože odmena za výkon takýchto funkcií nie je podľa zákona príjmom zo závislej činnosti," povedala hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra. Budú stáť viac ako 10 miliónov eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra pôjde na hlasovanie 8.724.459 eur, z rozpočtu Štatistického úradu SR 1.474.750 eur. Finančné prostriedky rezortu vnútra sa použijú na odmeny členov a zapisovateľov volebných komisií, na tlač hlasovacích lístkov, informačných materiálov a volebných tlačív.

Peniaze pôjdu okrem iného aj na zabezpečenie činnosti volebných komisií, na vybavenie volebných miestností či ochranu verejného poriadku v deň konania volieb. Z prostriedkov Štatistického úradu SR sa má zabezpečiť spracovanie výsledkov volieb.

Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov budú obyvatelia na Slovensku voliť piatykrát. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.