Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ľuďom bez domova pomôže nová kampaň Bývanie zachraňuje životy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Strecha nad hlavou zachraňuje životy, ale bezdomovectvo končí až v stabilnom bývaní, povedala riaditeľka združenia Nina Beňová.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Pomôcť ľuďom bez domova nájsť dôstojné bývanie, zabezpečiť odbornú pomoc a umožniť vydávanie časopisu Nota bene je cieľom darcovskej kampane, ktorú organizuje občianske združenie (OZ) Proti prúdu. TASR o tom informovali z občianskeho združenia.

"Strecha nad hlavou zachraňuje životy, ale bezdomovectvo končí až v stabilnom bývaní," povedala riaditeľka združenia Nina Beňová. OZ pripomína, že ľudia bez domova sa dožívajú menej ako 50 rokov, čo je o 20 rokov menej ako bežná populácia. "Je u nich vyšší výskyt samovrážd. Ich predčasnému úmrtiu sa dá zabrániť poskytnutím dôstojného bývania," upozornilo.

Kampaň Bývanie zachraňuje životy možno podporiť na stránke www.pomahatjelahke.sk. Ľuďom bez domova tiež možno pomôcť prenájmom bytu.

Občianske združenie Proti prúdu, vydavateľ časopisu Nota bene, už 22 rokov pomáha ľuďom bez domova na Slovensku dostať sa z ulice. Spustilo aj projekt Sociálnej nájomnej agentúry, ktorá funguje už sedem rokov.