Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ľudová platforma a jej hostia spomínali na Nežnú revolúciu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Na udalosti 17. novembra 1989 si zaspomínali v Historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Strany združené v Ľudovej platforme (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd) oslávili dnes spoločne 24. výročie Nežnej revolúcie. Na udalosti 17. novembra 1989 si zaspomínali v Historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

"Sloboda a demokracia nie je zadarmo. Je našou povinnosťou za ne zápasiť, ochraňovať ich aj pre ďalšie generácie," vyhlásil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Zdôraznil, že Slováci nikdy nemali takú slobodu ako dnes. Vďačiť za to možno podľa neho Nežnej revolúcii. "Volaním po láske sme dokázali zmeniť neslobodný režim na ten dnešný, slobodný," poznamenal pri príležitosti osláv novembrových udalostí.

Šéf Mostu-Híd Béla Bugár upozornil, že ľudia na odkaz 17. novembra zabúdajú. Povinnosťou politikov má byť preto nedovoliť zabudnúť. Podľa Bugára sa Slovensko pod vládou jednej strany vzďaľuje ideálom Novembra '89. Poukázal na aroganciu moci Smeru-SD v Národnej rade SR, na populizmus a šafárenie s verejnými financiami, či na nefungujúce súdnictvo. Vyzval kolegov-priateľov, aby urobili spolu urobili maximum pre šírenie a posilňovanie odkazu 17. novembra. "Demokraciu si musíme uchrániť," vyhlásil.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa môžu pravda a láska zvíťaziť nad lžou a nenávisťou. "A aj víťazia," zdôraznil s tým, že ak v ľuďoch bude dominovať pravda, spravodlivosť a statočnosť, nájdu odpovede aj na súčasné ťažké témy. "Aby dominovala úcta k ľudským právam, spravodlivosti, chceme urobiť všetko preto, aby Slovensko malo hlavu štátu, ktorá si ctí ústavnosť a ktorá sa usiluje o verejný záujem," povedal.


SCHWARZENBERG: Pravda a láska nikdy úplne nezvíťazia, boj netreba vzdať

Karel Schwarzenberg
Foto: TASR/Michal Svítok
Pravda a láska nikdy úplne nezvíťazia nad lžou a nenávisťou, je to večný stret pokušiteľa a spasiteľa. Boj ale podľa predsedu českej strany TOP 09 Karla Schwarzenberga netreba vzdávať. "Václav Havel nám odišiel, ale to neznamená, že by sme sa mali spreneveriť jeho ideálom. Bojovali sme a teraz nemôžeme zlenivieť," vyhlásil na dnešných oslavách 24. Výročia Nežnej revolúcie, ktoré organizovala Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) v hlavnom meste.

Zvlášť v súčasnosti si podľa Schwazenberga treba pripomenúť, že najvyššia hodnota je láska. "Láska k blížnemu platí aj v politike. Zvlášť teraz, keď Európu obchádzajú poslovia nenávisti, vlády silnej ruky a podobne," zdôraznilo knieža.

Schwarzenberg upozornil, že demokracia v Európe je spoločné dielo. "A ak je ohrozená v Čechách, Maďarsku, Grécku, je to náš spoločný problém a musíme to riešiť. Vytvoriť EÚ neznamenalo len, že budeme dojiť európske zdroje, ale že si musíme pomáhať. Nie je to jednosmerka, je to obojstranná diaľnica," poznamenal.

Na oslavách sa zúčastnila aj podpredsedníčka Európskej ľudovej strany Lucinda Creighton z Írska. Slovensku odkazuje, aby si zachovalo vieru v demokraciu a európsku solidaritu. "Spolu môžeme vyriešiť naše problémy," povedala.

Poukázala na pocit frustrácie ľudí, ktorá pramení z krízy. Podľa Creighton však nemožno rezignovať. "Práve naopak. Musíme nabrať odvahu a spolu bojovať. Musíme bojovať za svoju budúcnosť a musíme bojovať spolu. Spolu môžeme triumfovať nad útlakom a centralizmom. Spolu môžeme vyriešiť naše problémy. Ako povedal filozof, svetlo jednoty je silné a ožiari celý svet," uzavrela.