Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ľudová platforma má v pondelok hovoriť o prezidentovi aj Čentéšovi

Zľava predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, predseda KDH Ján Figeľ a predseda Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hovoriť zrejme budú aj o obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy. Jej podanie mieni iniciovať SaS.

Bratislava 5. januára (TASR) - Strany Ľudovej platformy - KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd - sa majú v pondelok 7. januára zísť na rokovaní, aby si dohodli ďalší postupu vo veci nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Hovoriť zrejme budú aj o obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy. Jej podanie mieni iniciovať SaS. S tou by mala Ľudová platforma hovoriť neskôr. Obžalobou sa bude zaoberať aj pondelkové Predsedníctvo KDH, podpredseda strany Pavol Abrhan je pripravený návrh na jej podanie podporiť a na rokovaní predsedníctva ho bude presadzovať. Otázkou sa mienia v najbližších dňoch zaoberať aj ostatné opozičné strany.

Liberálna SaS chce iniciovať podanie obžaloby preto, že sa nazdáva, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu, keď nevymenovala zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša do funkcie. Prezident má podľa Ústavného súdu (ÚS) SR dve možnosti, vymenovať alebo nevymenovať zvoleného kandidáta. Ak sa rozhodne pre nevymenovanie, musí rozhodnutie vysvetliť, dôvody nesmú byť svojvoľné. Opozícia sa nazdáva, že sú. Tvrdí, že žiadne vážne dôvody neodzneli.

Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

Sulík: Gašparovič je hanbou Slovenska

Richard Sulík (SaS)
Foto: TASR/Michal Svítok
Šéf liberálov Richard Sulík označil prezidenta za hanbu Slovenska. Najvyšší ústavný činiteľ Sulíkovi prostredníctvom svojho hovorcu Mareka Trubača odkázal, že hanbou je on. Pripomenul, ako líder SaS v pozícii predsedu parlamentu nerešpektoval predbežné opatrenie ÚS SR k voľbe generálneho prokurátora a napriek jeho existencii dal hlasovať o šéfovi prokurátorov. Následne dal skartovať hlasovacie lístky, aby sa, ako uviedol Trubač, nedalo dokázať, že boli označené. Sulík je podľa slov hovorcu prezidenta hanbou Slovenska aj preto, že do termostatu podnikateľa Mariána Kočnera povedal cenu hlasu poslanca pri voľbe generálneho prokurátora. Sulík sa v súvislosti so skratovaním lístkov bránil tým, že mu tak kázal zákon.

Podľa Ústavy SR možno prezidenta stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada (NR) SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd SR, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať. Liberáli bez pomoci poslaneckých kolegov nemajú dosť hlasov na podanie návrhu do parlamentu, potrebujú 30 poslaneckých podpisov. Ak by sa návrh do pléna dostal, opozičná zostava nemá dosť poslancov na to, aby obžalobu pri hlasovaní presadila. Bez poslancov Smeru-SD to preto nepôjde.

Cirkus Humberto

Predseda vlády a súčasne šéf Smeru-SD Robert Fico okomentoval správanie opozície slovami: "Je pekný český seriál Cirkus Humberto" a "farizejstvo non plus ultra". Premiér odmieta rešpektovať to, čo predvádzajú opoziční lídri. Vrátil sa aj k voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Podľa neho sú opoziční lídri pre získanie tohto postu schopní urobiť čokoľvek. "Asi príde čas, keď začnem hovoriť o voľbe NKÚ, a budete veľmi prekvapení. Asi príde čas, keď začnem rozprávať, ako sa správajú jednotliví lídri opozičných strán. Čo sú schopní urobiť, po kolenách po koberci prísť a prosiť, robiť kšefty, všetko na svete, len nech majú svojho šéfa NKÚ. Možnože takýto stav príde, je to otázka mojej trpezlivosti a korektnosti voči politickým partnerom," povedal novinárom vo štvrtok (3.1.) Fico.