Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Ľudová platforma sa dohaduje, či ísť na rokovanie s premiérom

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Premiér Fico 3. apríla ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa NKÚ, ktorí majú byť blízki opozícii.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Ľudová platforma sa má dohodnúť, či pôjde vo štvrtok (18.4.) rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) o šéfovi Najvyššieho kontrolného úradu a generálnom prokurátorovi, alebo nie.

Predsedníctvo Mostu-Híd vraj na rokovanie ísť nechce, KDH by aj išlo, ale ak ho partneri prehlasujú, samo nepôjde. V SDKÚ-DS sa názory rôznia. TASR to potvrdili predstavitelia zo všetkých troch strán. Ak by trojica strán na rokovanie išla, KDH by chcelo diskutovať aj o iných otázkach. SaS vraj premiér na rokovanie nepozval.

Fico 3. apríla ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na tento post, ktorí majú byť blízki opozícii. Podľa neho by mala opozícia buď predložiť meno spoločného kandidáta, na ktorom sa dohodla, alebo si vybrať jedného z ľudí, ktorých navrhuje on. Ak neprejde ani tento model, chce premiér postupovať cez konkurz. Pritom aj v tomto prípade by sa mal vybrať človek, ktorý je prepojený na opozičné štruktúry.

Šéf kabinetu avizoval rokovanie s opozičnými stranami. SaS hneď reagovala, že naň nepríde. V premiérovom úmysle totiž nevidí "ani štipku dobrej vôle" riešiť problém s voľbou generálneho prokurátora a predsedu NKÚ spôsobom, ktorý bude zodpovedať litere zákona i demokratickým zvyklostiam.