Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Ľudová platforma si pohovorí o aktuálnych témach bez SaS

Predsedovia strán Ľudovej platformy zľava Pavol Frešo (SDKÚ-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Ján Figeľ (KDH) Foto: TASR/Michal Svítok

Rokovanie platformy zvoláva ho Most-Híd, hovoriť chce o aktuálnych politických témach.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ľudová platforma strán KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd sa na budúci týždeň vo štvrtok 25. apríla zíde na spoločnom rokovaní bez SaS. Zvoláva ho Most-Híd, hovoriť chce o aktuálnych politických témach. V centrále bugárovcov sa majú zísť trojčlenné delegácie strán.

KDH chce otvoriť otázku šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, generálneho prokurátora, zmeny v Súdnej rade a Najvyššom súde SR a tiež protikorupčný zákon. "Chceli by sme hovoriť, čo s tým, lebo je to žiaduce. Chceme hovoriť o tom, aké stanovisko k týmto otázkam zaujme Ľudová platforma," povedal pre TASR podpredseda KDH Pavol Abrhan. "SDKÚ-DS pravidelne rokuje s partnermi z Ľudovej platformy a verejnosť informuje až o výsledkoch rokovaní," uviedla v reakcii na pozvanie strana prostredníctvom svojej hovorkyne Jany Zvončekovej.

Ľudová platforma nedávno rokovala o tom, či pôjde na stretnutie s premiérom Robertom Fico (Smer-SD). Ten trojicu strán pozval na rokovanie o šéfovi NKÚ a generálnom prokurátorovi. KDH pôvodne malo záujem ísť, predsedníctvo Mostu-Híd o stretnutie záujem vraj nemalo, v SDKÚ-DS sa názory rôznili. Po niekoľkohodinovej diskusii sa Ľudová platforma rozhodla, že k Ficovi nepôjde.

Trojica strán v prípade voľby šéfa NKÚ naďalej trvá na tom, aby hlasovanie bolo verejné. Ľudová platforma verí, že povolebná dohoda o obsadení postu šéfa NKÚ opozíciou stále platí. V najbližšom čase oznámi meno spoločného opozičného kandidáta. Pokiaľ ide o generálneho prokurátora, strany nepovažujú za správne legislatívne zasahovať do prebiehajúceho konania o vymenovaní generálneho prokurátora. O svojom rozhodnutí upovedomili premiéra listom.

Fico 3. apríla ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na tento post, ktorí majú byť blízki opozícii. Šéf kabinetu avizoval rokovanie s opozičnými stranami. SaS hneď reagovala, že naň nepríde. V premiérovom úmysle totiž nevidí "ani štipku dobrej vôle" riešiť problém s voľbou generálneho prokurátora a predsedu NKÚ spôsobom, ktorý bude zodpovedať litere zákona i demokratickým zvyklostiam. Stretnutie napokon odmietla aj Ľudová platforma. Kandidáta by mala navrhnúť SaS.