Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ľudovít Kaník podporí vo voľbách Sulíkovu SaS

Ľudovít Kaník, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kaník oznámil, že jeho strana odstupuje z parlamentných volieb včera večer.

Bratislava 1. marca (Teraz.sk/TASR) - Ľudovít Kaník a jeho politická strana Demokrati Slovenska podporia vo voľbách stranu SaS. Oznámil to Kaník na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Potvrdil avizované odstúpenie z predvolebného boja.

"Strana, ktorú podporujeme, je SaS. Vybrali sme si stranu, ktorej program je nám najbližší. Ktorej program považujeme spolu s naším za najlepší," vysvetlil Kaník s tým, že pri SaS nie sú pochybnosti o jej financovaní. "Nie sú v jej pozadí oligarchovia," poznamenal.

Podporou liberálov chce Kaníkova strana mobilizovať nielen svojich voličov, ale aj nerozhodnutých občanov a voličov SaS. "Aby videli, že má zmysel ísť do volieb a podporiť tak výsledok stredopravých síl. Aby sme zabránili vláde tej, ktorá vládne teraz," doplnil Kaník.

Pre odstúpenie sa Kaníkovi Demokrati Slovenska rozhodli preto, že nemajú dostatočne silnú voličskú podporu a nechcú, aby vo voľbách prepadli hlasy. "Nebudeme tí, ktorí spôsobia prepad hlasov a ohrozia tak výsledok stredopravých strán. Nebudeme tí, ktorí budú naháňať hlasy pre Smer, ktoré môže získať len prepadnutými hlasmi," vysvetlil.

Na otázky o tom, či má za podporu SaS sľúbené pre seba či svojich ľudí posty, ak bude SaS vo vláde, uviedol, že Demokrati Slovenska o postoch s liberálmi nehovorili. "Je predčasné špekulovať," doplnil. Kaník na záver vyzval ľudí, aby išli voliť.

Kaníkova strana chce pokračovať vo svojom fungovaní, chcela by sa zapojiť do regionálnych či komunálnych volieb. Kaník zdôraznil, že strana nevznikla preto, aby drobila pravicu. Mieni pokračovať v zjednocovaní pravice.

Rozhodnutie Ľudovíta Kaníka a výzva pre jeho voličov a podporovateľov stranu SaS teší. „Oceňujeme podporu Ľudovíta Kaníka a tešia nás najmä dôvody jeho rozhodnutia, čiže to, že SaS má najlepší program a čisté financovanie bez akýchkoľvek vplyvov oligarchov," reagoval predseda SaS Richard Sulík.

Strana Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník vznikla premenovaním strany Prosperita Slovenska. Kaník sa s ňou rozhodol kandidovať do parlamentných volieb. O zápise do registra informoval Ľudovít Kaník na tlačovej konferencii v parlamente 11. decembra 2015.

Pôvodne sa mala volať Demokratická skupina - spolupráca, dôvera, kompetencia, úspech (DS-SDKÚ). Pre iné pomenovanie sa rozhodol pre obštrukcie pri zmene názvu a nedostatok času pred voľbami.

Takto to vyzeralo po vzniku novej politickej strany Demokratická skupina SDKÚ:

V minulosti už strana pod vedením Ľudovíta Kaníka podobné rozhodnutie urobila. Demokratická strana v roku 2002 odstúpila z parlamentných volieb v prospech SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Kaník to vtedy oznámil v rámci diskusného Okrúhleho stola Slovenskej televízie.
Na archívnej fotografii tlačová beseda Demokratickej strany (DS) 22. februára 2001 v Bratislave. Témou bolo predstavenie nového vedenia strany s rozdelením pôsobnosti a predstavenie najbližších priorít a krokov DS. Na TB sa zúčastnili noví predstavitelia DS, predseda Ľudovít Kaník (3. sprava), prvý podpredseda Alexander Slafkovský (3. zľava) a podpredsedovia Jozef Kužma (2. zľava), Peter Mattoš (2. sprava), Miroslav Toman a Juraj Barta (vľavo).
Foto: TASR - Ivan Majerský

TASR 16. septembra 2002 informovala: "Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ) poskytne Demokratickej strane (DS) pätinu štátneho príspevku, ktorý pravdepodobne získa na úhradu volebných výdavkov za parlamentné voľby. Zaviazala sa k tomu v zmluve o spolupráci medzi SDKÚ a DS, podpísanej predsedami oboch subjektov Mikulášom Dzurindom a Ľudovítom Kaníkom v sobotu 14. septembra. Pätina príspevku má slúžiť občianskym demokratom ako úhrada výdavkov na volebnú kampaň a SDKÚ ju má zaplatiť do 15 dní od prijatia príspevku. Zmluvu dnes zverejnili na internetovej stránke SDKÚ."

Táto dohoda medzi Demokratickou stranou a SDKÚ bola začiatkom procesu, ktorý nakoniec viedol k ich fúzii a vzniku SDKÚ-DS. Demokratická strana v roku 2002 v prieskumoch dlhodobo nedosahovala ani tri percentá a rozhodnutie odstúpiť z volieb bolo odôvodnené potrebou zabrániť prepadu pravicových hlasov. Napriek tomu ho ostro odsúdila časť členov strany, vrátane jej predchádzajúceho predsedu Jána Langoša.
Archívna snímka z roku 2002. Originálna popiska: "Predseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Mikuláš Dzurinda a predseda Demokratickej strany Ľudovít Kaník na tlačovej besede 16. septembra 2002 v Prešove odpovedali na otázky zástupcov médií ohľadom rozhodnutia Predsedníctva Demokratickej strany o stiahnutí kandidačnej listiny DS na tohtoročné parlamentné voľby. M. Dzurinda zdôraznil, že SDKÚ a DS sa podarilo dohodnúť na spolupráci v priebehu niekoľkých dní. Dzurinda z dohody vyzdvihol tri body - spoluprácu na exekutívnej a samosprávnej úrovni, vytvorenie koalície pre budúce komunálne voľby a SDKÚ sa zaviazala, že pätinou zo svojho potenciálneho príspevku z volebného výsledku vykryje náklady DS na túto volebnú kampaň. Na snímke predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda /druhý zľava/ a predseda DS Ľudovít Kaník /druhý sprava/ počas TB s podpredsedami DS Alexandrom Slafkovským /vpravo/ a Miroslavom Tomanom /vľavo/."
Foto: TASR/Milan Kapusta

TASR s odvolaním na zdroje televízie Markíza 17. septembra 2002 informovala, že "podľa J. Langoša bolo toto rozhodnutie teatrálne a zbytočné. Langoš dodal, že podľa neho predsedníctvo strany nemalo od kongresu žiadny mandát, konalo utajene a samotné rozhodnutie bolo podľa neho motivované iba peniazmi, ktoré DS dostane od SDKÚ". Agentúra vtedy uviedla aj reakciu Kaníka, podľa ktorej "Kaník tvrdí, že súhlas kongresu na takýto krok nepotreboval".

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Voliť môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Na Slovensku máme viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov. Štát vyjdú voľby na 10,7 milióna eur.