Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Ľudskoprávny výbor odobril správu o činnosti Ústavu pamäti národa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ústav zorganizoval 11 vedeckých konferencií a seminárov vrátane medzinárodnej vedeckej konferencie pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej s názvom Annus Mirabilis.

Bratislava 3. júna (TASR) - Medzi priority Ústavu pamäti národa (ÚPN) v roku 2019 patrili aktivity súvisiace s 30. výročím Nežnej revolúcie, ako aj s predsedníctvom ÚPN v rámci Európskej siete úradov spravujúcich písomnosti tajnej polície. Ústav sa tiež venoval rozvoju medzinárodnej spolupráce i nakrúcaniu osobných svedectiev pamätníkov obdobia neslobody. Vyplýva to z výročnej správy ÚPN za rok 2019, ktorú v stredu odobril parlamentný ľudskoprávny výbor.

V súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie a pádu totalitného režimu zorganizoval ústav 92 prednášok pre študentov a verejnosť, pripravil desať diskusných večerov a participoval na ďalších 19 diskusiách. Medzi priority ÚPN patrilo aj nakrúcanie osobných svedectiev pamätníkov obdobia neslobody, v minulom roku ich ÚPN natočil 56. Ústav tiež natočil a na sociálnych sieťach uverejnil 35 vzdelávacích videí.

V novembri sa tiež uskutočnil deviaty ročník podujatia Festival slobody. Pietne spomienky a podujatia v rámci festivalu vyvrcholili Víkendom zatvorených hraníc na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi s priblížením dobovej atmosféry pred rokom 1989, prednáškami a uctením si obetí železnej opony.

Novou formou pripomínania si obetí a obdobia komunistického režimu je interaktívna mapa Slovenska s vyznačenými pamätníkmi, pamätnými tabuľami, sochami, bustami a pamätnými miestami pripomínajúcimi obete komunizmu. Web pamatniky.sk ÚPN pripravil v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska a TASR. K 31. decembru 2019 bolo zachytených 89 z viac ako 300 pamätníkov.

Súčasťou činnosti ústavu je aj sprístupňovanie dokumentov v Archíve ÚPN. V minulom roku navštívilo archív 187 bádateľov. Dokumenty po bývalých bezpečnostných zložkách štátu v zmysle zákona o pamäti národa sprístupnili 67 žiadateľom. V rámci systematickej digitalizácie zdigitalizovali takmer 165.000 strán dokumentov.

V roku 2019 spracovali prehľad 590 tajných spolupracovníkov teritoriálnych útvarov rozviedky na Slovensku zaevidovaných v rokoch 1969 až 1989, databázu perzekvovaných za trestný čin nedovoleného opustenia republiky a nositeľov súdnych perzekúcií či rukopis monografie o vývoji, organizačnej štruktúre a činnosti Spravodajského oddelenia 11. brigády Pohraničnej stráže.

Ústav zorganizoval 11 vedeckých konferencií a seminárov vrátane medzinárodnej vedeckej konferencie pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej s názvom Annus Mirabilis. Rok 1989 a Slovensko: Od totality k demokracii.

ÚPN v zmysle zákona o protikomunistickom odboji priznal v roku 2019 postavenie účastníka protikomunistického odboja 50 osobnostiam a postavenie veterána protikomunistického odboja 49 osobám. Ústav taktiež podporil iniciatívu na založenie múzea obetí komunizmu na Slovensku. Ústav vo svojej správe upozornil tiež na potrebu doriešiť otázku sídla ÚPN.