Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lukáš Parízek prijal veliteľa Spojeneckého veliteľstva

Na snímke Lukáš Parízek Foto: TASR

V rozhovore sa venovali odstrašeniu Aliancie a perspektíve vzťahov NATO s Ruskom.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek prijal dnes (17. septembra 2019) veliteľa Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu generála Andrého Lanatu. Išlo o jeho prvú návštevu na Slovensku v pozícii veliteľa Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu. Partneri diskutovali o aktuálnych výzvach globálnej i európskej bezpečnosti a procesoch, ktoré NATO realizuje s cieľom posilniť obranné spôsobilosti, odolnosť členských štátov a schopnosť čeliť komplexným výzvam.

V rozhovore sa venovali posilneniu obrany a odstrašenia Aliancie, perspektíve vzťahov NATO s Ruskom a možnostiam rozvoja spolupráce Európskej únie a NATO. Partneri podčiarkli potrebu budovania európskych obranných spôsobilostí komplementárne s NATO. Generál Lanata ocenil plnenie spojeneckých záväzkov, príspevky ozbrojených síl Slovenska do aktuálnych operácií a misií vedených Alianciou s dôrazom na výcvikovú misiu v Iraku a misiu Rozhodná podpora v Afganistane.

Partneri prerokovali aj prípravu samitu NATO, ktorý sa uskutoční 3. - 4. decembra 2019 v Londýne. „Schôdzka na najvyššej úrovni v Londýne predstavuje príležitosť pre ďalšiu dynamiku NATO v aktuálnych témach a to aj možnosti prerokovania citlivej témy – dôsledky ukončenia platnosti Zmluvy o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu,“ uviedol Parízek.