Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žitňanská a Ravasz: Zapáľte sviečku za rómske obete holokaustu

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Pavol Zachar

Celkovo počas druhej svetovej vojny zomrelo vyše 300.000 európskych Rómov.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz  vyzývajú na symbolické zapálenie sviečky za obete rómskeho holokaustu. Tie si pripomíname dnes po tom, ako 2. augusta 1944 zavraždili v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau viac ako 3000 Rómov. Celkovo počas druhej svetovej vojny zomrelo vyše 300.000 európskych Rómov. TASR o tom dnes informovali z úradu splnomocnenca vlády.

Symbolická sviečka sa dá zapáliť na sociálnej sieti, a to dočasnou zmenou profilovej fotografie. Má pritom vyjadriť to, čo museli Rómovia počas druhej svetovej vojny prežívať, ale zároveň aj životnú silu, ktorou Rómovia oplývajú a vďaka ktorej si napriek neprajným situáciám nenechajú vziať svoju identitu.

"Skutočnosť, že počas holokaustu boli vyvražďovaní aj Rómovia, je verejnosti len málo známa. Preto sme sa rozhodli šíriť túto informáciu. To, že o rómskom holokauste vieme málo, neznamená, že nebol. A neznamená, že sa o ňom nemáme a nemusíme snažiť dozvedieť stále viac," skonštatoval Ravasz s tým, že históriu a spoločenské nálady netreba podceňovať. Práve tie spolu s verejnou mienkou dokážu podľa neho pomknúť ľudí k hrozným činom.

"Keď dnes počúvam od rôznych politikov alebo čítam rôzne slová o neprispôsobivých asociáloch, vidím v tom až hrozivú paralelu s udalosťami spred 70 rokov," doplnila Žitňanská.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity sa aj tento rok zúčastní na viacerých pietnych aktoch. Svoje zastúpenie bude mať napríklad v Banskej Bystrici, Dubnici nad Váhom, Seredi, Fiľakove či Rimavskej Sobote.