Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

L.ŽITŇANSKÁ: Vláda by mala podporiť kandidatúru R.Procházku

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská počas tlačovej konferencie 23. augusta 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Domnieva sa tak jej podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá to uviedla po dnešnom rokovaní kabinetu.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Vláda by mala odsúhlasiť kandidatúru Radoslava Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Domnieva sa tak jej podpredsedníčka a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá to uviedla po dnešnom rokovaní kabinetu.

Procházka v pondelok (19.9.) uspel v Súdnej rade, ktorá ho zvolila za kandidáta Slovenska na tento medzinárodný súdny post. Kandidatúru musí ešte schváliť vláda. Opozičná SaS ju vyzvala, aby tak neurobila. Podľa jej predsedu Richarda Sulíka sa nemôže stať bývalý šéf strany #Sieť Procházka sudcom, ak nezvládol ani spory vo vlastnej strane a má sklony klamať a podvádzať.

„Beriem na vedomie rozhodnutie Súdnej rady a ja som teda ani v minulosti nebola zástancom toho, aby vláda negovala rozhodnutia Súdnej rady pri predkladaní návrhov na tieto medzinárodné súdne inštitúcie a nevidím dôvod na tom niečo meniť. Koniec koncov, preto sme výber zverili Súdnej rade,“ uviedla dnes Žitňanská.

Radoslav Procházka
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Procházka prešiel v Súdnej rade iba tesne, pričom viacerí jej členovia boli k jeho kandidatúre kritickí. Ak by ho vláda odsúhlasila, čaká ho ešte vypočutie pred poradným výborom v Luxemburgu, kde začiatkom tohto roka neuspela pôvodná kandidátka za Slovensko Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzštiny – pracovného jazyka na súde.

Procházka členom Súdnej rady uviedol, že doma je jeho politická minulosť vnímaná citlivo, ale na pôde súdneho dvora tomu tak nebude. Žitňanská si netrúfla povedať, že nemôže v Luxemburgu pohorieť aj druhý slovenský kandidát. „Naozaj nechcem, aby Slovensko malo blamáž a vôbec si to netrúfam ani odhadnúť,“ vysvetlila.

Neviem, netrúfam si to odhadnúť a svojím spôsobom som rada, že o tom rozhoduje nezávislá inštitúcia, ktorá nemá s naším slovenským pohľadom nič spoločné, pretože jednoducho dostaneme jasnú odpoveď a nakoniec to bude takto dobre, keď dostaneme jasnú odpoveď, či už to bude tak alebo tak,“ doplnila ministerka spravodlivosti.