Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. BEBLAVÝ: Vláda je už na samom začiatku unavená a bez energie

Na snímke poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Foto: TASR/Michal Svítok

Takto na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý hodnotil prvých 100 dní koaličného kabinetu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete.

Bratislava 30. júna (TASR) - Vláda SR je už na samom začiatku svojho mandátu unavená a bez energie. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý hodnotil prvých 100 dní koaličného kabinetu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete.

"Nová vláda všade na svete prináša novú nádej a energiu a ľudia majú pocit, že mnohé veci sa môžu zmeniť. Z tohto pohľadu vidíme, že táto vláda je už na samom začiatku mandátu unavená a vyčerpaná, nepriniesla ani nádej, ani energiu, ani významné nápady," zdôraznil Beblavý.

Podľa jeho slov vláda Ivety Radičovej po prvých 100 dňoch už riešila povinné zverejňovanie zmlúv, druhý kabinet Mikuláša Dzurindu ohlásil v rovnakej fáze všetky zásadné reformy. "Aj za prvej Ficovej vlády boli v tomto čase ohlásené zásadné zmeny. Ale táto vláda nemá ani zásadné iniciatívy, ani nápady, ani energiu niečo robiť," tvrdí opozičný poslanec.

Ako príčinu vníma kauzy, ktoré kabinetu odoberajú čas. "Vláda je zamestnaná riešením vlastných problémov, nie problémov krajiny. Byť hneď na začiatku v pasci Watergate je zlá správa pre Slovensko," podotkol na margo kauzy v USA, ktorá podľa jeho slov spôsobila, že americký prezident Richard Nixon po jej prepuknutí nerobil dva roky nič, len vysvetľoval. "Vláda nie je v pohode," myslí si Beblavý.

Za negatívne označil, že ako najvýznamnejší politický počin novej vlády možno vnímať jej výjazdové zasadnutie v Lučenci a Rimavskej Sobote. "Ale v Rimavskej Sobote zasadala Ficova vláda už pred deviatimi rokmi. Odvtedy tam nezamestnanosť stúpla," povedal Beblavý.

Za najúspešnejšieho ministra označil šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), "aj keď zdravotnícku chobotnicu odstriháva manikúrovými nožničkami". "Kým Slovensko nedostane novú vládu s novou energiou, bude sa motať v kruhu," dodal poslanec.

Jeho kolegyňa Simona Petrík (nezaradená) zdôraznila, že vláda poľavuje zo svojich plánov a za 100 dní napriek 15 rokovaniam nepredložila žiaden návrh, ktorý by zlepšoval podmienky mladých rodín. "Takéto zákony predkladala opozícia, ani jeden však neprešiel," uzavrela s tým, že vláde za doterajšiu činnosť dáva známku štyri mínus.