Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Číž sa poklonil pamiatke obetí v koncentračnom tábore Mauthausen

Podpredseda Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD) s delegáciou sa v nedeľu 10. mája 2015 poklonil pamiatke obetí v koncentračnom tábore Mauthausen. Spomienková slávnosť sa konala pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Mauthausen. Na snímke podpredseda NR SR Miroslav Číž (uprostred) kladie vence pri pamätníku ZSSR/Rusko v koncentračnom tábore Mauthausen v Rakúsku. Foto: TASR/Michaela Ridošová

Pripomenutie si oslobodenia Mauthausenu musí byť podľa Číža odkazom nádeje a spravodlivého boja proti utláčaniu a neslobode.

Bratislava 11. mája (TASR) - Podpredseda Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD) s delegáciou sa v nedeľu (10.5.) poklonil pamiatke obetí v koncentračnom tábore Mauthausen. Spomienková slávnosť sa konala pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Mauthausen.

"Zišli sme sa na tomto podujatí, aby sme si uctili pamiatku nevinných obetí neľudského zaobchádzania v jednom z najväčších a najtragickejších koncentračných táborov," povedal vo svojom príhovore Číž s tým, že historické zdroje hovoria o 100.000 až 200.000 obetiach.

Poukázal, že ani po druhej svetovej vojne sa v našej časti Európy tragický vývoj dejín s ich totalitnými režimami úplne nezastavil. "Aj preto je tak potrebné znovu a znovu si pripomínať tieto smutné historické udalosti a urobiť všetko preto, aby sa niečo také už nikdy neopakovalo," vyhlásil Číž.


Pripomenutie si oslobodenia Mauthausenu musí byť podľa Číža odkazom nádeje a spravodlivého boja proti utláčaniu a neslobode. "Nech sú aj tieto naše stretnutia pod pamätníkmi jednotlivých krajín tu v Mauthausene ukážkou zastávania spoločných hodnôt modernej demokratickej, tolerantnej a slobodnej Európy 21. storočia," uzavrel.

Spomienková slávnosť v Mauthausene, ktorá sa koná od roku 1946, je najväčším európskym podujatím svojho druhu. Koncentračné tábory Mauthausen a Gusen I. boli jediné tábory v Európe zaradené do III. kategórie, čo znamenalo, že boli najprísnejšími tábormi pre "nenapraviteľných politických protivníkov fašistickej ríše."