Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

M. ČÍŽ: TASR podľa mňa dokazuje, že je lídrom vo verejnoprávnosti

Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník Foto: TASR

Podľa Jaroslava Rezníka je TASR aj v roku 2012 stabilným prvkom systému verejnoprávnych médií na Slovensku a garantuje právo na vyvážené, rýchle a pravdivé informácie.

Bratislava 9. mája (TASR) - Z troch verejnoprávnych inštitúcií, rozhlasu, televízie a tlačovej agentúry práve správa Tlačovej agentúry SR (TASR) za druhý polrok 2011 najviac zodpovedá predstavám o verejnoprávnosti. Po dnešnom rokovaní mediálneho výboru Národnej rady (NR) SR to povedal poslanec Miroslav Číž (Smer-SD).

Výbor dnes uznesením vzal na vedomie Správu o činnosti a hospodárení Ministerstva kultúry SR za druhý polrok 2011, Správu o činnosti Rady Rozhlasu a televízie Slovenska za druhý polrok 2011, Správu o činnosti a hospodárení Rozhlasu a televízie Slovenska za druhý polrok 2011 a Správu o činnosti Tlačovej agentúry Slovenskej republiky za druhý polrok 2011.

"Správa TASR dokazuje, že je jednoznačne lídrom toho, čo považujem za verejnoprávnosť," podčiarkol Číž s tým, že sa to týka práce domácich redaktorov, rozsahu zahraničného spravodajstva, ale napríklad aj projektov, ako je školský servis.

Zároveň naznačil, že je potrebné znovu otvoriť diskusiu o podstate verejnoprávnosti, lebo práve v roku 2011 boli v parlamente cítiť silné lobistické tlaky namierené proti existencii verejnoprávnej agentúry.

Aj napriek nižším zdrojom ukončila TASR rok s plusom

Foto:
"V roku 2010 a 2011 ste dostali o 47 percent nižšie zdroje. Pre akúkoľvek inštitúciu v tomto štáte, ktorá dostane bez predchádzajúceho varovania o 47 percent nižšie zdroje, je to likvidačné," adresoval Číž riaditeľovi TASR Jaroslavovi Rezníkovi. TASR totiž napriek radikálnemu zníženiu štátnej podpory dokázala ukončiť rok s plusom vo výške 50.667 eur.

Bývalý minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) reagoval, že v konečnom dôsledku nebolo zníženie financií pre TASR také vysoké, ako spomínal Číž. "Oceňujem výsledky aj manažérske pôsobenie pána riaditeľa Rezníka. Finančné prostriedky boli vyššie ako pôvodný návrh v štátnom rozpočte. Komunikovali sme s vedením TASR a zohľadňovali oprávnené požiadavky na navýšenie finančných prostriedkov," upozornil Krajcer.

Rezník potvrdil, že oproti pôvodnému plánu ministerstva financií skresať podporu TASR ešte viac ministerstvo kultúry skutočne v niektorých prípadoch vyšlo agentúre v ústrety, napríklad pri financovaní jej sťahovania do lacnejších priestorov. Dodal ale, že TASR by sa mala porovnávať s Českou tlačovou kanceláriou (ČTK) alebo rakúskou APA, ktoré pracujú v neporovnateľne lepších podmienkach, čomu zodpovedajú aj ich produkty.

"Je to strašne fajn, keď nám na záver roka manažéri povedia, že po realizácii všetkých opatrení, ktoré museli tvrdo prekonať, generovali aj nejaký zisk. Ide o to, aby ten, čo rozhoduje o finančných prostriedkoch potom nepovedal, že to vlastne ide a je možné dať ešte menej financií. Lebo vždy je to na úkor niečoho," reagoval predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) s tým, že v takom prípade by bolo nakoniec výhodnejšie "byť zlým manažérom".

Podpredseda výboru Jozef Viskupič (OĽaNO) tiež podčiarkol skutočnosť, že TASR dokázala ukončiť rok v zisku. "Nechcem byť v polohe zbožšťovania manažérskeho prístupu, ale pripájam sa k oceneniu alebo pochvale manažérskeho fungovania pri vyše 47-percentnom znížení," vyhlásil Viskupič. Dodal, že TASR napriek finančnej situácii prišla s rozvojovými projektmi a zaujímal sa o to, či bude TASR do budúcnosti riešiť finančnú situáciu aj vyššou spoluprácou so štátnymi subjektmi.

Zmeny v odbere agentúrneho servisu vo vzťahu k štátnym inštitúciám

"Po roku 2010 došlo k významným zmenám v odbere agentúrneho servisu vo vzťahu k štátnym inštitúciám. Komunikované to bolo spôsobom, že štát musí šetriť," reagoval Rezník s tým, že vie uviesť viacero príkladov, kedy štátny subjekt z dôvodu šetrenia vypovedal zmluvu s TASR a o krátky čas podpísal podstatne drahšiu zmluvu so súkromným subjektom.

Podľa Rezníka je TASR aj v roku 2012 stabilným prvkom systému verejnoprávnych médií na Slovensku a garantuje právo na vyvážené, rýchle a pravdivé informácie. "Rok 2011 bol pre TASR mimoriadne náročným rokom aj z hľadiska finančného, aj z hľadiska organizačného. Z hľadiska finančného preto, že zdroje, s ktorými pracovala, boli skoro o 50 percent nižšie, ako rok predtým. Z hľadiska organizačného preto, že sme absolvovali sťahovanie do nových priestorov bez prerušenia prevádzky," povedal Rezník.

"Som rád, že obidve tieto výzvy sme zvládli a fungujeme ďalej ako plnohodnotná verejnoprávna tlačová agentúra. S tým, že tento rok už sme spustili jeden nový projekt, spravodajský portál teraz.sk a v priebehu tohto roku spustíme ďalšie dva portály," konštatoval Rezník. "Ja som sa vždy pozeral smerom dopredu. Na minulý rok nehovorím, že treba čo najrýchlejšie zabudnúť, treba sa z neho poučiť. Treba prijať také systémové riešenia, aby sme sa už takýmto problémom, aké sme absolvovali minulého roku, smerom do budúcna vyhli," dodal Rezník.

Zatiaľ čo v roku 2010 bol príspevok od štátu pre TASR na úlohy vo verejnom záujme vo výške 2.343.067 eur, v roku 2011 klesol na 1.103.000 eur. "Príspevok štátu bol v roku 2011 historicky najnižší za celú dobu existencie agentúry. Medziročne došlo k jeho zníženiu skoro o polovicu, o 47,08 percenta," povedal na rokovaní výboru Rezník. "Toto drastické zníženie nemalo vplyv na kvalitu produktov, prejavilo sa hlavne v kvantite úloh vo verejnom záujme a intenzite spracovávania archívov," dodal. Zároveň upozornil, že TASR v priebehu rokov 2010 a 2011 znížila stavy zamestnancov, presťahovala sa do menších priestorov a predala časť prebytočného majetku.

TASR vydala v druhom polroku 128.527 multimediálnych správ. V slovnom spravodajstve priniesla 81.184 správ, vydala 9020 zvukov, 35.310 fotografií a 3111 videospráv. Za rok 2011 vykázala agentúra celkové príjmy vo výške 3.511.382 eur, výdavky dosiahli výšku 3.460.715 eur. TASR skončila rok 2011 s prebytkom vo výške 50.667 eur.