Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Di BARTOLOMEO: EÚ nikdy nebola nejednotnejšia, ako je dnes

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Budúcnosť EÚ ako globálneho hráča viac ako inokedy súvisí so stavom Únie samotnej, poznamenal.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Európska únia nikdy nebola nejednotnejšia, ako je dnes, pričom problémom nie sú jej inštitúcie, ale politická vôľa lídrov a členských štátov uberať sa rovnakým smerom. Počas konferencie predsedov parlamentov členských krajín EÚ to dnes vyhlásil šéf Poslaneckej snemovne Luxemburského veľkovojvodstva Mars Di Bartolomeo. Lídri debatovali na tému EÚ ako globálny hráč.

"EÚ by mohla vynikajúco obhajovať svoje záujmy vo svete, ak dokáže presadzovať svoje základné hodnoty. Môj názor je, že väčšina toho, čo EÚ dokáže v zahraničí, závisí od toho, čo Únia dokáže doma," povedal Di Bartolomeo s tým, že budúcnosť EÚ ako globálneho hráča viac ako inokedy súvisí so stavom Únie samotnej.

Aj preto si musíme podľa jeho slov povedať, kde sú červené čiary a čo je v súlade s našimi zmluvami a hodnotami. "Práve od toho, ako dokážeme svoje hodnoty presadzovať, závisí náš globálny dosah," dodal.

Predseda slovinského parlamentu Milan Brglez sa domnieva, že úloha parlamentov v súčasnej geopolitickej situácii je pomerne nová. "Našou základnou úlohou do budúcnosti bude otázka dohľadu voči našim vládam. Parlamenty nemôžu viesť zahraničnú politiku, ale môžu ju ovplyvňovať. Budeme fungovať ako strážcovia účinného multikulturalizmu," avizoval.

Brglez priznal časté sklamanie z toho, ako sa zahraničná politika stáva rukojemníkom politikov, ktorí chcú presadzovať len vlastné záujmy. "Musíme pracovať na tom, aby sme vykorenili takéto tendencie. Domáca politika nás môže len poraziť, ale zahraničná politika nás môže zabiť," vyhlásil.

Aj predseda poľského Sejmu Marek Kuchciňsky si myslí, že EÚ potrebuje jednoznačne zmenu smeru a opretie sa o hodnoty. "Vracanie sa k základným hodnotám je spôsob, ako budovať jednotu. To je to, čo môže Úniu posilniť," povedal.

Kuchciňsky navrhuje, aby sa oprava EÚ začala tým, že sa bude posilňovať úloha národných parlamentov. "Skupiny národných parlamentov by mali mať právo predkladať európsku legislatívu a mali by mať aj právo veta," odkázal.

Predsedníčka lotyšského parlamentu Inara Murnieceová na margo budúcnosti EÚ povedala, že Únia sa má zamerať na obhajovanie svojich hodnôt, podporu sociálneho zabezpečenia obyvateľov, silný jednotný trh a otvorený obchod. "Bohužiaľ, globalizácia spôsobuje, že veľa ľudí je zneistených ohľadom svojej budúcnosti a to otvára priestor pre populizmus," priznala s tým, že ekonomický rast nestačí, lebo občania sa cítia ohrození z hľadiska bezpečnosti.