Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

FEDOR: Peniaze v športe majú ísť na športovcov. Nie na byrokratov

Martin Fedor Foto: TASR/Michal Svítok

Zákon o športe by sa mohol podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD) dostať už na septembrovú schôdzu NR SR.

Bratislava 3. júla (TASR) – Financovanie slovenského športu treba nastaviť tak, aby peniaze išli športovcom, a nie byrokratom a množstvu organizácií, ktoré v oblasti športu fungujú. Podľa poslanca NR SR Martina Fedora, ktorý pôsobí v strane Sieť, to platí aj pre armádny šport.

"Armádny šport je z hľadiska celkového slovenského športu jedna z mála výkladných skríň. Medaily na olympiádach hlavne v individuálnych športoch získavajú najmä armádni športovci (napr. Jozef Gönci, pozn. TASR) alebo športovci z ministerstva vnútra," povedal pre TASR s tým, že je za prijatie zákona o športe, ktorý by urobil vo financovaní poriadok.

Exminister obrany sa nazdáva, že ak by bol vo financovaní športu poriadok, už dnes by v ňom bolo dosť peňazí. "Keď si spočítame všetky výdavky, ktoré sú na šport v tomto štáte vynakladané, dostaneme sa podľa mňa k obrovskému číslu. Som presvedčený, že peňazí je v športe už v súčasnosti dosť, len v tom treba spraviť poriadok," vyhlásil.

Zákon o športe by sa mohol podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD) dostať už na septembrovú schôdzu NR SR. Právna norma by mala upraviť financovanie športu a zabezpečiť viac peňazí. Navýšenie prostriedkov by zrejme malo byť postupné. Zákon by mal tiež zlegalizovať sponzoring, zriadiť športový súd a v hre sú aj športové poukazy pre mládež.