Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. FEDOR: Profesionalizácia armády priniesla aj nenaplnené očakávania

Martin Fedor, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Pri zavedení profesionálnych ozbrojených síl sa podľa Fedora vychádzalo z niekoľkých predpokladov, napríklad sa po vstupe do NATO zmenilo bezpečnostné prostredie.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Projekt profesionalizácie armády predstavoval jeden z mála plánovaných a tiež zrealizovaných veľkých projektov v procese transformácie slovenských ozbrojených síl. Pre TASR to uviedol bývalý minister obrany a súčasný poslanec Národnej rady SR Martin Fedor.

"Plná profesionalizácia slovenských ozbrojených síl bola v čase spustenia nesporný úspech," konštatoval Fedor. Mladí ľudia sa podľa jeho slov mohli konečne rozhodnúť, či chcú byť vojakmi alebo nie.

Pri zavedení profesionálnych ozbrojených síl sa podľa Fedora vychádzalo z niekoľkých predpokladov. A to, že po vstupe do NATO a získaní priamych bezpečnostných garancií pre SR sa dramaticky mení bezpečnostné prostredie, v ktorom sa Slovensko nachádza. Taktiež, že klesá potreba ľudskej sily ako podstatného elementu pri prípadných konfliktoch, či to, že budú efektívnejšie využité zdroje, ktoré Slovensko vynakladá na obranu.

Zavedenie profesionálnej armády podľa Fedora prinieslo aj niekoľko nenaplnených očakávaní. "Klesá záujem o službu do ozbrojených síl, a to najmä v odbornostiach, ktoré sú žiaduce pri budovaní modernej, technologicky vyspelej armády. Taktiež stúpa priemerný vek profesionálnych vojakov," vymenúva exminister obrany. Ako dodal, za 10 rokov sa nepodarilo spustiť projekt, ktorý mal byť synergický a doplnkový k plnej profesionalizácii. "Projekt aktívnych záloh, ktoré by umožňovali masovejší kontakt civilistov s armádou a mohli by byť zároveň prirodzeným rezervoárom možných uchádzačov o profesionálnu službu," dodal Fedor.