Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

M. Flašíková Beňová: Verím, že v Smere-SD môže dôjsť k zmenám

Na archívnej snímke europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Europoslankyňa zatiaľ nenasleduje svojho kolegu Borisa Zalu, ktorý pre nespokojnosť s dianím v strane požiadal o prerušenie svojho členstva. Zároveň odmieta špekulácie o jej odchode.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová verí, že v Smere-SD môže dôjsť k zmenám. Po tých volajú kritici súčasného vedenia a smerovania strany, ku ktorým patrí aj Flašíková Beňová. O zmenách mieni hovoriť na programovej konferencii strany, ktorá by mala byť v októbri. Pozvánku na ňu však zatiaľ nedostala. Povedala to novinárom na stredajšom (28. 9.) stretnutí v Bruseli.

Flašíková Beňová zatiaľ nenasleduje svojho kolegu Borisa Zalu, ktorý pre nespokojnosť s dianím v strane požiadal o prerušenie svojho členstva. Europoslankyňa odmieta špekulácie o jej odchode. "Nie, nezakladám žiadnu stranu a nie, do žiadnej ani neodchádzam," vyhlásila na sociálnej sieti Facebook. Vylúčila aj kandidatúru vo voľbách do vyšších územných celkov.

Aj Zala odmietol, že by plánoval založiť novú stranu. O prerušenie členstva požiadal pre nespokojnosť s možným smerovaním strany a s vyjadreniami predsedu Roberta Fica, že Zala a ďalší europoslanci nemajú v strane vplyv. Zala má problém s tým, kam by sa mohol Smer-SD ubrať.

V Smere je nespokojnosť aj pre programové tézy, ktoré pripravil Pavol Paška a Ľuboš Blaha. Podľa Zalu predstavujú tézy odklon od sociálnodemokratickej bázy. Problém s nimi majú aj viacerí poslanci Národnej rady SR. Zalovi prekáža delenie na elity a nižšiu triedu aj obvinenia, že európska sociálna demokracia stratila ľudskú tvár. Programové tézy označil za propagandistický pamflet. Ocenil stiahnutie dokumentu. Strana by mala pripraviť nový.

Smer-SD v reakcii na Zalovu kritiku cez hovorkyňu Ľubicu Končalovú uviedol, že sa bude Zalovou kritikou vážne zaoberať len vtedy, ak sa Zala vzdá svojej desaťtisícovej pozície v Európskom parlamente. Tú získal podľa Smeru-SD len vďaka strane. "Pre pána Zalu je príznačné, že mlčal až do momentu, keď zistil, že jeho dôchodok z Európskeho parlamentu bude takmer 3000 eur mesačne," uviedla Končalová.

Flašíková Beňová sa Zalu zastala. "S Borisom Zalom sme nikdy neboli veľkí kamaráti a vždy sme sa viac akceptovali ako rešpektovali. Ale považujem za pomerne trápne zo strany Smeru vyčítať mu plat a dôchodok. Keby sa pozreli na svoje príjmy z politického 'podnikania', tak Boris Zala by ich nedobehol, ani keby mu bežali naproti. Ale aj k tejto téme sa dostaneme. Aj k tomu, kto teda vplyv v Smere má. Keď nie Zala. A kto je podstatný, keď nie členovia," napísala na Facebooku europoslankyňa.

V Smere-SD sa ozývajú kritické hlasy, ktoré žiadajú zmeny v strane aj v súvislosti s daňovou kauzou Ladislava Bašternáka, do ktorej má byť podľa opozície zapletený aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).