Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Fronc: Slovenské školstvo je Popoluška

Na archívnej snímke Martin Fronc. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Priemerný plat učiteľa na základnej škole je podľa jeho slov 730 eur a na strednej škole 761 eur.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Vzdelávanie a školstvo sú slovenskou Popoluškou, je preto zázrak, akú kvalitu si napriek slabému financovaniu držia. Vyhlásil to dnes poslanec KDH a exminister školstva Martin Fronc počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu, pričom sa venoval sektoru školstva.

"Je to tak už 12 či 13 rokov, kedy som povedal, že nebola ešte na Slovensku vláda, ktorá by dala skutočné investičné stimuly do vzdelávania. Stimuly išli na záchranu bánk, do priemyslu, do školstva, žiaľbohu, nie. A toto platí dodnes," povedal Fronc.

Za najcitlivejšiu oblasť označil platy učiteľov, lebo práve táto profesia by mala garantovať kvalitu nášho vzdelávania. "Ak bol výrazný pokus zvýšiť a vyrovnať platy učiteľov, tak to bolo za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, keď som bol ministrom školstva ja. Vtedy sa platy zvýšili z 12.500 Sk v roku 2002 na 18.200 Sk," pripomenul.

Priemerný plat učiteľa na základnej škole je podľa jeho slov 730 eur a na strednej škole 761 eur. "Horšie sú na tom z pohľadu priemerného platu učiteľa len Rumunsko, Litva a Lotyšsko. Dokonca, a to aj ja som otváral oči, aj v Čiernej Hore je priemerný plat učiteľa 851 eur," poznamenal.

Fronc preto predložil k návrhu štátneho rozpočtu pozmeňujúci návrh, na základe ktorého sa má z kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy presunúť 55 miliónov eur. Z toho 40 miliónov eur má smerovať na vládou avizované štvorpercentné navýšenie platov učiteľov. "Vláda to avizovala, ale peniaze navyše do kapitoly školstva nedala," povedal Fronc. Zvyšných 15 miliónov má ísť pre vysoké školy a regionálne školstvo na rozvojové programy.

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) nedávno povedal, že do budúcna treba financovanie školstva nastaviť po novom. On sám trvá na tom, že v ďalšom období musí objem financií na školstvo výrazne narásť. Takúto politickú garanciu musí podľa ministra obsahovať už programové vyhlásenie vlády.

Po tom, ako Slovenská komora učiteľov prišla s požiadavkou navýšiť platy o 140 eur od budúceho roka, a o 90 eur od roku 2017, minister povedal, že je to nereálne. "Nemôžete prísť s tým, že sa má pripravený štátny rozpočet zmeniť rádovo o pol miliardy. To jednoducho nie je možné takto za niekoľko dní," uviedol Draxler.