Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Slovensko

M. Ftáčnik vyzval, aby sa prestali stavať busty kontroverzným osobám

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislavský primátor sa k tejto téme vyjadril na 15. zjazde Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Bratislava 30. mája (TASR) - Ak spoločnosť nemá dostatočné nástroje na to, aby zabránila stavaniu búst predstaviteľov vojnového slovenského štátu, akou je napríklad socha Ferdinanda Ďurčanského v Rajci alebo Jánosa Esterházyho v Košiciach, je úlohou vlády a parlamentu takéto nástroje vytvoriť. Po sobotňajšom (26. mája) rokovaní 15. zjazdu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) to pre TASR povedal bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

"Nie preto, aby niekomu bránili vyjadriť svoj názor. Názory môžeme mať rôzne. Ale keď už niekde umiestnime bustu, keď už niekde umiestnime pamätnú dosku, mali by sme vedieť, čo tým odkazom chceme povedať a čo to pre spoločnosť znamená," dodal Ftáčnik. "Mali by sme nájsť kroky, ako takýmto sochám zabrániť. Jednoducho preto, aby sme ukázali, čo je skutočne dôležité z hľadiska našej histórie a súčasnej doby. Aké sú hodnoty, na ktoré nadväzujeme," dodal Ftáčnik, ktorý považuje protifašistické tradície za dôležitú súčasť identity modernej slovenskej spoločnosti.

"Inak vnesieme do spoločnosti zmätok v tom zmysle, čo je dôležité a čo nie. Bude akoby všetko na jednej rovine," poznamenal. Zároveň pripomenul, že na Slovensku zákon zakazuje propagáciu strán a hnutí smerujúcich k potlačeniu základných ľudských práv a slobôd. "Ak by sme sa dokázali pozrieť aj na tieto dva prípady očami tohto zákona, možno ani netreba legislatívu, len možno skôr odvahu zakročiť," uzavrel Ftáčnik.

Obidve sochy zatiaľ stoja, Esterházyho na súkromnom pozemku, Ďurčanského dokonca na Námestí SNP v Rajci. Nepomohli dve trestné oznámenia, jedno podal SZPB, druhé hnutie Human a ani apely expremiérky Ivety Radičovej.

"Skutočnosť, že napriek celkom jednoznačnému zneniu zákona, ktorý zakazuje propagáciu hnutí smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd, výraznému tlaku médií, mimovládnych organizácií a protestom SZPB sochy ostávajú na svojich miestach, je dôkazom hodnotovej krízy na Slovensku," vyhlásil na zjazde predseda SZPB Pavol Sečkár. Tajomník Ústrednej rady SZPB Roman Hradecký ho doplnil slovami, že aj zväz chce do budúcnosti hľadať cesty, ako zabrániť inštalácii podobných monumentov na Slovensku. Dodal, že na politickej scéne Slovenska začala v ostatných rokoch oficiálne pôsobiť politická strana programovo nadväzujúca na Hlinkovu slovenskú ľudovú stranu, čo je tiež negatívny politický signál.