Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. GLVÁČ: Na trhu sa objavili materiály, môžu spôsobiť veľké škody

Martin Glváč Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ministra obrany je najdôležitejšie vysvetliť, ako sa tento materiál, ktorý bol údajne skartovaný, dostal von.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Na trhu sa objavili materiály, ktoré slúžia na vybavovanie si účtov medzi bývalými spravodajskými dôstojníkmi, a ich zverejnenie by rezortu vnútra spôsobilo veľké finančné škody. Informoval o tom dnes minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

"Tieto materiály nie sú autentické, boli ako prostriedok na vybavovanie si osobných účtov, ale popritom sa tam objavujú materiálno-technické prostriedky, ktoré služba aj naozaj využíva," vysvetlil Glváč. Dodal, že už kontaktoval špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Minister by sa s ním chcel stretnúť a poradiť sa, ako aj trestnoprávne riešiť únik týchto materiálov. Podľa Glváča v minulosti "boli ukázané" aj expremiérke Ivete Radičovej, ktorá dala pokyn odovzdať ich vtedajšiemu ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi.

"To aj bolo urobené, neskôr sa však dostali tieto materiály naspäť do vojenského spravodajstva a mali byť skartované. Dnes sa pohybujú na trhu a naozaj nám môžu spôsobiť veľké finančné škody," povedal Glváč. Novinárom, ktorým sa dostali do rúk, poďakoval, že si overili ich pravosť. Minister už o udalosti informoval parlamentný výbor na kontrolu vojenského spravodajstva.

"Doplácame na to, čo tu bolo v minulosti, a to bol dôsledok dopočúvania novinárov a vybavovanie si účtov medzi spravodajskými dôstojníkmi, ktorí boli nominovaní bývalými ministrami, najmä ministrom za SaS (Ľubomír Galko – pozn. TASR)," povedal Glváč. Podľa neho najdôležitejšie je vysvetliť, "ako sa tento materiál, ktorý bol údajne skartovaný, dostal von".



Minister pripomenul, že 1. januára 2013 sa zlúčia dve vojenské spravodajské služby do jednej, kto bude jej novým riaditeľom, bude známe 22. decembra. "Určite to bude to jeden z doterajších riaditeľov, Róbert Tibenský alebo Ľubomír Skuhra," povedal Glváč. Zároveň by sa mal uskutočniť presun signálneho spravodajstva z ozbrojených síl pod vojenské spravodajstvo.

Zástupcovia Slovenskej informačnej služby, ministerstva vnútra a vojenských spravodajských služieb podľa Glváča ukončili práce na novom zákone o spravodajských službách. "Začiatkom roka bude tento zákon pripravený do legislatívneho procesu," povedal minister. Základom nového zákona podľa neho je zabrániť zneužívaniu spravodajských služieb.