Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Dokument o zneužívaní spravodajských objektov bol vyňatý zo spisu

Minister obrany Martin Glváč. Foto: TASR

Tvrdí to šéf rezortu obrany Martin Glváč.

Bratislava 12. júna (TASR) - Dokumenty, ktoré v utorok (11. 6.) dostal predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS), boli vyňaté zo spisu v archíve. Vyhlásil to minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) po stretnutí s Fedorom, ktorý mu materiál priniesol.

"Po oboznámení sa s dokumentom som začal so zhromaždením dokladov a šetrením. Na jeho základe môžem konštatovať, že predmetná písomnosť v rozsahu šesť strán bola vyňatá zo zväzku, ktorý bol po prešetrení založený do archívu," uviedol Glváč. Podľa neho ten, kto túto písomnosť podsunul, zrejme nepovažoval za dôležité, že táto záležitosť už bola prešetrená v roku 2010.

Šéf rezortu obrany potvrdil, že v dokumente išlo o objekty z čias druhej Dzurindovej vlády. "S pánom Tibenským bol urobený bezpečnostný pohovor, bol na polygrafe a na základe toho ho pani Radičová potvrdila vo funkcii riaditeľa VOS," dodal minister. Pripomenul, že ak budú existovať akékoľvek pochybnosti, poskytne absolútnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní.

Informáciu o dokumente priniesol denník Sme. V správe sa podľa denníka píše, že súčasný námestník Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský zneužíval svoje postavenie na vlastné obohatenie sa v rokoch 2004 až 2008. Ako šéf jedného z odborov vojenskej tajnej služby mal vtedy zariadiť prenájom bytov na spravodajské účely, ktoré sa však v skutočnosti využívali len na osobné potreby.