Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. HORSKÝ: Pravica je pred eurovoľbami roztrieštená, ako nikdy predtým

Eurovoľby, ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Týmito slovami reagoval politológ Michal Horský na fakt, že podľa posledného prieskumu agentúry Focus sa okolo postupovej päťpercentnej hranice pohybuje až sedem subjektov.

Bratislava 21. mája (TASR) - Na Slovensku je dlhodobá tradícia jednej silnej politickej strany, ktorá viaže približne tretinu voličov, pričom zvyšok elektorátu je rozdelený medzi väčšie množstvo slabších subjektov. V čase pred aktuálnymi voľbami do Európskeho parlamentu je však pravicová časť politického spektra roztrieštená tak, ako ešte nikdy v histórii Slovenska. Týmito slovami reagoval politológ Michal Horský na fakt, že podľa posledného prieskumu agentúry Focus sa okolo postupovej päťpercentnej hranice pohybuje až sedem subjektov.

Oľano dosiahlo v prieskume agentúry Focus v máji podporu 5,3 percenta voličov (ešte v apríli to bolo 9,1), SDKÚ-DS 5,3 percenta (v apríli 7,1), Most-Híd 5,1 percenta (6,9 v apríli), SMK 5,0 percenta (v apríli 4,8), NOVA 4,9 percenta (4,7 v apríli), SNS 4,3 percenta (5,1 v apríli) a SaS 4,1 percent (v apríli 4,9).

"Taký stupeň roztrieštenosti podpory politických strán, ktoré sa pohybujú na hranici piatich percent, aký zaznamenávame od pádu vlády Ivety Radičovej, na Slovensku nemá obdobu," povedal Horský. Dodal, že voliči týmto stranám nevedia odpustiť, že dobrovoľne pustili z rúk vládnu moc a ani následná sebareflexia nebola dostatočne presvedčivá. "Navyše sme svedkami neskrývaného generačného zápasu na politickej scéne," dodal politológ.

Významný vplyv na preferencie pravicových strán podľa neho zaznamenala Sieť Radoslava Procházku (v máji 13,3 percenta), ktorá však sama v eurovoľbách nekandiduje. Procházka vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) podporil SaS, ktorá mu predtým poskytla svoju podporu v čase prezidentskej kandidatúry. "Keďže SaS postavilo kultivovaného lídra eurokandidátky Jána Oravca, a má aj podporu Radoslava Procházku, je možné, že pozitívne prekvapí," povedal Horský. Celkový trend v prípade SaS je však podľa neho postupné oslabovanie podpory voličov a liberáli patria medzi subjekty, ktorým najviac hrozí opustenie parlamentných lavíc v roku 2016.

"Národne orientované strany SMK a SNS v poslednej dobe zosilneli, presúvajú sa z mimoparlamentných pozícií na zvoliteľné a tiež môžu v eurovoľbách prekvapiť ziskom mandátu," konštatoval Horský. "V diskusiách v priebehu posledného roka sa politika nového vedenia SNS a predsedu Andreja Danka usiluje o rehabilitáciu hodnôt strany a prekonanie negatívneho imidžu jej bývalého lídra Jána Slotu," poznamenal Horský s tým, že takáto politika postupne zvyšuje koaličný potenciál SNS.

SMK podľa neho zabodovala v prezidentských voľbách so svojim kandidátom Gyulom Bárdosom, tentokrát však nasadila bývalého predsedu a je podľa neho otázne, či už nie je z hľadiska voličov "opotrebovaný". Zároveň však ocenil konsenzuálne postoje Pála Csákyho vo verejných vystúpeniach.

"Most-Híd sa v posledných týždňoch usiluje o vnútornú zmenu, angažoval Luciu Žitňanskú a zrejme chce vo vyššej miere osloviť aj slovenského voliča," poznamenal Horský s tým, že je otázkou, či sa to podarí už v eurovoľbách.

Negatívne vidí perspektívy SDKÚ-DS a OĽaNO. "SDKÚ-DS stále nie je v stave zastaviť eróziu strany a odchody svojich politikov," poznamenal Horský. "OĽaNO je dnes klasický predstaviteľ antipolitiky, nemá v zahraničí partnerov," dodal s tým, že určitou paralelou k OĽaNO by mohol byť český Úsvit Tomia Okamuru. "Ich štvorčlenná družina bude mať stále väčší problém udržať jednotu poslaneckého klubu, aj podporu verejnosti. Na jeseň budú komunálne voľby a neviem, čo urobia. Buď ich odignorujú, alebo si môžu dať inzerát, aby sa im hlásili záujemcovia o kandidatúru na komunálnej úrovni," poznamenal Horský.

Čo sa týka Smeru-SD a KDH, obe strany sú podľa neho v porovnaní so zvyškom politického spektra preferenčne stabilizované. "Pri takomto roztrieštení politickej scény dáva akú-takú istotu svojim voličom KDH a priaznivci Smeru môžu byť tiež spokojní," povedal s tým, že ani volebný úspech Smeru-SD nie je vopred určený a voliči tejto strany by nemali predčasne "prepadať eufórii".