Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

HORSKÝ: Vytvorenie kontrolnej skupiny posilňuje rolu parlamentov

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Lídri zákonodarných zborov, ktorí sa stretli v Bratislave, sa dohodli, že národné parlamenty členských štátov EÚ vytvoria Spoločnú parlamentnú kontrolnú skupinu na kontrolu činnosti Europolu.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Tým, že účastníci konferencie šéfov parlamentov členských krajín EÚ do svojho programu začlenili aj požiadavku vytvorenia Spoločnej kontrolnej skupiny na kontrolu činnosti Europolu (európsky policajný úrad), ide po dlhom období o krok, ktorý posilňuje rolu národných parlamentov v EÚ. "Čo je dvojnásobne prospešný výsledok zasadnutia," povedal pre TASR politológ Michal Horský na margo summitu, ktorý sa konal v pondelok (24.4.) v Bratislave.

Predmetom stretnutia účastníkov konferencie okrem iného bolo zhodnotenie úlohy Slovenska v rámci predsedníctva v Rade EÚ počas druhej polovice minulého roka. "Na jednej strane sa to zdalo byť ako oneskorené dozvuky, na strane druhej však medzinárodná propagácia krajiny, akou je naša, je vždy prospešná," zdôraznil Horský.

Lídri zákonodarných zborov, ktorí sa stretli na konferencii v pondelok (24.4.) v Bratislave sa dohodli, že národné parlamenty členských štátov EÚ vytvoria Spoločnú parlamentnú kontrolnú skupinu na kontrolu činnosti Europolu, pričom každý členský štát bude do nej nominovať do štyroch členov. Bez ohľadu na ich počet však bude mať každá krajina v komisii jeden hlas.

Európsky parlament bude mať v tejto komisii 16 členov. Nový orgán bude zasadať dvakrát ročne, raz v Bruseli a raz na území predsedajúcej krajiny. Prvý raz sa má zísť už na jeseň 2017. Zástupcov za Slovensko vyberie Národná rada SR.