Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

M.Kaliňák:Školský zákon menili pod tlakom zle nastaveného plánu obnovy

Na snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok upozornilo, že novela školského zákona zavádza viaceré zmeny, ktoré zvýšia finančnú záťaž samospráv.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Školský zákon sa menil pod tlakom zle nastaveného plánu obnovy a odolnosti. Tvrdí to expert strany Hlas-SD pre samosprávy Michal Kaliňák, ktorý kritizuje, že samosprávam zvýši výdavky.

"Teraz musí byť na ťahu vláda, ktorá podľa vyjadrení premiéra Ľudovíta Ódora avizuje čiastkovú finančnú pomoc samosprávam, avšak začiatok septembra spôsobí v oblasti školstva nemalú finančnú búrku," skonštatoval Kaliňák. Je presvedčený, že za situáciu nesie zodpovednosť každý, kto sa podieľal na zlom nastavení plánu obnovy. Deklaroval, že Hlas-SD nebude presúvať kompetencie na samosprávy bez financovania. Rovnako, že rozhodnutia bude prijímať po diskusii.

Exminister školstva a podpredseda SaS Branislav Gröhling uviedol, že vždy stál na strane samospráv a v rámci školstva ich považuje za nesmierne dôležité. "Nielen, čo sa týka materských škôl, školských klubov detí či jedálni. Samosprávy boli tiež vždy nápomocné pri mimoriadnych situáciách a vždy a na ne dalo spoľahnúť," dodal Gröhling.

Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok upozornilo, že novela školského zákona zavádza viaceré zmeny, ktoré zvýšia finančnú záťaž samospráv. Zdôraznili, že zvýšené povinnosti, ktoré nie sú plne finančne kryté zo strany štátu, si môžu vynútiť nepopulárne opatrenia.