Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Podnikateľ Kočner tvrdí, že nemá krytie

Na snímke podnikateľ Marián Kočner Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Tvrdenia niektorých opozičných poslancov, že koalícia nezrušila aj milosť exprezidenta Kováča voči Mariánovi Kočnerovi z dôvodu, lebo podnikateľa kryje, sú podľa slov tohto podnikateľa hlúposťou.

Bratislava 29. júna (TASR) - Tvrdenia niektorých opozičných poslancov, že vládna koalícia nezrušila aj milosť exprezidenta Michala Kováča voči Mariánovi Kočnerovi z dôvodu, lebo podnikateľa kryje, sú hlúposťou. Vyhlásil to dnes samotný Kočner s tým, že s kauzou Technopol, ktorej sa milosti týkali, nemal nič spoločné.

Keď parlament nedávno zrušil amnestie Vladimíra Mečiara, zrušil aj individuálnu milosť exprezidenta Kováča svojmu synovi v kauze Technopol. Opozícia sa dožadovala, aby boli zrušené milosti aj ďalším aktérom tejto kauzy. "Rozhodli sa zrušiť aj individuálnu milosť Michalovi Kováčovi ml., lebo bola amorálna, keďže mu ju dal vlastný otec. Ja som s Michalom Kováčom nikdy nebol v rodinnom zväzku. Ak by tam zahrnuli aj zrušenie milosti mne a ďalším v kauze Technopol, tak Ústavný súd (ÚS) SR by takmer naisto nemohol rozhodnúť tak, ako rozhodol," povedal Kočner na margo verdiktu ÚS, že zrušenie amnestií aj individuálnej milosti je v poriadku.



Podnikateľ je však presvedčený, že zo zrušenia milosti nemusí mať ťažkú hlavu ani Kováč ml. "Lebo dôvodom jeho milosti bolo, aby sa postavil pred nezávislý nemecký súd, a ten mal možnosť rozhodnúť, ako to bolo s kauzou Technopol. Kováč ml. má z nemeckého súdu oslobodzujúci rozsudok, ktorý hovorí, že sa nijako na kauze Technopol nepodieľal. Ja mám taký istý rozsudok. Kováč ml. teda nebude môcť byť obvinený, lebo v EÚ platí, že ak bol niekde právoplatný rozsudok, nie je možné to znovu otvoriť. A to isté by bolo aj v mojom prípade," uistil.

Podľa Kočnera bola kauza Technopol kedysi dávno vymyslená námestníkom riaditeľa SIS Jaroslavom Svěchotom a Petrom Krylovom. "Kauza mala slúžiť na donútenie prezidenta Kováča k poslušnosti. Keď nám Kováč udelil individuálnu milosť, mal o tom relevantné dokumenty a vedel, že na Slovensku sa nikdy nemôžeme spravodlivosti dovolať," argumentoval a zopakoval, že jeho osobne nikto nekryje.

Kočner je presvedčený, že politici to vyťahujú, lebo nemajú témy, ktoré by zaujali spoločnosť. "Preto vyťahujú veľké kauzy, bubliny, podsúvajú médiám témy," povedal.

V podobnom svetle vidí Kočner aj trestné oznámenie poslanca SaS Jozefa Rajtára. "Hovorí v ňom, že som predal z jednej svojej spoločnosti do druhej svojej spoločnosti 17 bytov za jedno euro. Ale firma, ktorá kúpila, prebrala aj pohľadávku, ktorá na tých bytoch visela. Je možnosť, že Rajtár tomu, buď nerozumie, alebo veľmi dobre vie, že to trestný čin nie je a vyšetrovateľ ho zamietne s formuláciou, že skutok nie je trestným činom," pripustil.

Odmietol tiež, že v kauze DPH a predaja svojich hotelov jeho firmy dostali vratku DPH. "Moje firmy odviedli DPH. V kauze, kde sa hovorí o ôsmich miliónoch eur, žiadna spoločnosť, v ktorej som mal majetkové prepojenie, nikdy nedostala vratku, ale zaplatili sme štátu 4,4 milióna eur," upozornil.

Kočner sa nevyhol ani šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi, s ktorým mal údajne desiatky osobných stretnutí pred voľbami v roku 2010 aj po nich, keď šéf liberálov zastával funkciu predsedu NR SR. "S Rišom sme si padli do oka, páčili sa mi jeho názory. Od prvého dňa tvrdil, že si od nikoho nezoberie žiadne peniaze, od žiadneho z oligarchov či od finančnej skupiny. Raz som mal informáciu, že od podnikateľa Jozefa Špirka dostal päť miliónov eur a čakal som, že mi povie, že je to hlúposť. Ale on sa ma opýtal, odkiaľ to viem," poznamenal.

Podnikateľ tiež priznal, že v roku 2009 požičal Ivete Radičovej na prezidentskú kampaň 300.000 eur. Asi po roku mu boli vrátené. "Chcel som, aby bola prezidentka. Vážil som si ju. Sulík aj Radičová teraz asi povedia, že na mňa podajú žalobu. Uvidíme, ja mám dôkazy, ak to bude súd žiadať, predložím ich," konštatoval. Týmito informáciami chcel Kočner povedať, že nemal nikdy žiadnu politickú "farbu" a môže sa každému pozrieť do očí. "Ak si myslíte, že sa zľaknem a niekam zaleziem, veľmi sa mýlite. Ja neustupujem. Daniel Lipšic tvrdí, že som kriminálne 'závadová' osoba, pritom ja na rozdiel od neho nie som z ničoho obvinený," uviedol.

Kočner tiež tvrdí, že nikdy neuvažoval o vstupe do politiky. "Ale keď vidím, akí klamári tam sedia a ako sa tam dostali, tak o tom naozaj začínam rozmýšľať," dodal s tým, že sa tak rozhodol až dnes počas tlačovej konferencie.