Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. KOTEREC: Spoločná ochrana vzdušného priestoru je v štádiu diskusií

Miloš Koterec Foto: TASR/Michal Svítok

Téma spolupráce pri ochrane vzdušného priestoru Česka a Slovenska však podľa neho skutočne rezonuje a záujem o ňu je z oboch strán.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Spolupráca Slovenska s Českom na ochrane vzdušného priestoru oboch krajín je v súčasnosti ešte len v štádiu diskusií v akademickej rovine. Pre TASR to uviedol štátny tajomník rezortu obrany Miloš Koterec, podľa ktorého tento projekt by musel prekonať ešte niekoľko prekážok, aby sa mohol skutočne realizovať.

"Je treba prekonať viacero problémov, a to prvý - jednoznačne sa politicky dohodnúť ako to chceme a čo s tým chceme robiť; druhý - legislatívne tieto veci ošetriť na slovenskej aj českej strane; a tretie - vyriešiť technické záležitosti, to znamená koordinovaný výcvik, či zabezpečenie rádiolokátormi," priblížil Koterec.

Téma spolupráce pri ochrane vzdušného priestoru však podľa neho skutočne rezonuje a záujem o ňu je z oboch strán. Napriek tomu je podľa neho ešte stále predčasne hovoriť o časovom horizonte, kedy by mohli tieto úvahy nadobudnúť konkrétnu podobu. "Ja by som to ešte nenazýval projektom, skôr ideovým námetom," doplnil.

Najčastejšie sa v poslednom čase hovorilo o tom, že by vzdušný priestor oboch krajín mohli striedavo chrániť lietadlá z Česka a Slovenska. Podľa Kotercovho predchodcu a šéfa Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róberta Ondrejcsáka, Slovensko by mohlo v súčasnosti realizovať takýto projekt aj so stíhačkami, ktoré má k dispozícii. Napriek tomu podľa jeho slov treba z dlhodobého hľadiska uvažovať o potrebe obmeny v nadzvukovom letectve. "Realizácia takejto obmeny je časovo mimoriadne náročná problematika. Vyžaduje si to viac ako desaťročie. Nejde len o to nakúpiť stíhačky a zaradiť ich do výzbroje, ale najprv treba aj nejakú koncepciu, čo vlastne s tým nadzvukovým letectvom v budúcnosti chceme," poznamenal.