Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. KOTEREC: Výrazné znižovanie počtu vojakov na Cypre teraz nehrozí

ilustračná foto Foto: TASR

Slovenskí vojaci pôsobia v misii UNFICYP už viac ako 11 rokov. Momentálne sa tam nachádza 159 vojakov.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Akékoľvek výraznejšie znižovanie počtu slovenských vojakov, ktorí v súčasnosti pôsobia v rámci UNFICYP Cyprus, v najbližšom čase nepripadá do úvahy.

"Naša prítomnosť na Cypre je dôležitá aj z politického hľadiska. Ja nevylučujem isté modifikácie v tom, ale v momentálnom čase, myslím si, že nejaká zásadná redukcia nehrozí," povedal pre TASR štátny tajomník rezortu obrany Miloš Koterec.

Ten vystúpil dnes na Slovenskom bezpečnostnom fóre v Bratislave, na ktorom sa zúčastnil aj štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian, ako aj viacerí experti z oblasti obrany. Medzi zúčastnenými bol aj bývalý štátny tajomník Róbert Ondrejcsák, ktorý pôsobil na ministerstve obrany v čase, keď mu šéfoval Ľubomír Galko (SaS). Minister vtedy uvažoval o ukončení slovenského pôsobenia na Cypre. Argumentoval pritom minimálnym prínosom operácie pre rozvoj spôsobilostí armády, ako aj skutočnosťou, že OSN refundovalo naše výdavky na pôsobenie vojakov menej ako na polovicu.

"Som zástancom toho, aby sa vypracoval nejaký konkrétny systém, komplexná stratégia pôsobenia v misiách v zahraničí. Z tohto pohľadu si myslím, že práve misia na Cypre je jedna z kľúčových otázok, o ktorých by sme mali debatovať. Nie som presvedčený, že súčasná konfigurácia vyhovuje z pohľadu dlhodobých záujmov či už Slovenska alebo Ozbrojených síl SR," poznamenal na margo Cypru Ondrejcsák.

Slovenskí vojaci pôsobia v misii UNFICYP už viac ako 11 rokov. Momentálne sa tam nachádza 159 vojakov. Schválený rozpočet predpokladá, že ich pôsobenie na Cypre bude v tomto roku štátnu pokladňu stáť zhruba 3,5 milióna eur.

Predbežný návrh budúcoročného rozpočtu rezortu obrany v súčasnosti predpokladá s poklesom výdavkov ministerstva zhruba o 60 miliónov eur, na úroveň 0,99 percenta HDP. Podľa Koterca rezort plánuje šetriť napríklad zdieľaním spôsobilostí so susedným Českom, spoločnými nákupmi či cvičeniami. "Pevne verím, že sa nám podarí presvedčiť pána ministra financií, aby sme boli nad jedným percentom HDP, ale to je stále v štádiu rokovaní," dodal Koterec.