Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Afrika by mala byť zastúpená v Bezpečnostnej rade OSN

Miroslav Lajčák, archívna fotografia. Foto: TASR/AP

Šéfa slovenskej diplomacie M.Lajčáka do funkcie predsedu zvolili predstavitelia členských štátov OSN 31. mája 2017. Zástupca SR získal takúto pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Stáli členovia Bezpečnostnej rady (BR) OSN odrážajú realitu z konca druhej svetovej vojny, hlasy po tom, že by mala byť reprezentatívnejšia sú veľmi silné. "Prebieha proces reformy BR OSN, debata, samozrejme, bude pokračovať aj počas môjho mandátu, lebo nikto nemôže spochybniť fakt, že napríklad Afrika by mala byť zastúpená v BR ako stály člen. Krajiny, ktoré dnes hrajú globálnu úlohu, by tam mali byť," zdôraznil pre TASR slovenský minister zahraničných vecí a zároveň predseda 72. Valného zhromaždenia (VZ) OSN Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Podľa neho by bolo veľmi škodlivé proces brzdiť. Zároveň sa však nedá objektívne urýchliť, pretože zmeny musia byť odsúhlasené všetkými. "Ale to, čo je veľmi silne cítiť v OSN, je, že si to všetci uvedomujú," dodal, pričom zdôraznil, že je treba, aby aj OSN odrážala realitu 21. storočia, v ktorej žijeme a nie tú z roku 1945.

Myslí si však, že OSN má nezastupiteľné miesto na svete aj z dôvodu humanitárnej pomoci či zachovávania mieru. "OSN sa stará o globálne štandardy, o to, aby naozaj prístup k potravinám, k vode, k vzdelaniu mal istú kvalitu na celom svete a všade tam, kde nedosahuje, tak sa vynakladajú prostriedky a pomáha sa tým krajinám. OSN je nenahraditeľná, je to jediná platforma, kde sa stretáva 193 hláv štátov alebo hláv vlád na to, aby diskutovali o všetkých kľúčových problémoch tejto planéty," dodal.

Priznal však, že by mohla byť efektívnejšia. "Treba si uvedomiť, že OSN nie je nejaký organizmus, ktorý žije sám o sebe, to sme my. To je 193 členských štátov. To znamená, je tak efektívny, ako sme my efektívni na tejto planéte. Je presne zrkadlom fungovania tejto planéty. Odmietam nejaké kritizovanie OSN, lebo vravím, že je v našich rukách," uzavrel Lajčák.

Šéfa slovenskej diplomacie do funkcie predsedu zvolili predstavitelia členských štátov OSN 31. mája 2017. Zástupca SR získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz. Zasadnutie VZ OSN sa koná v sídle OSN v americkom New Yorku raz ročne. Začína sa v utorok v treťom septembrovom týždni. V pléne tohtoročného VZ OSN vystúpi i prezident Andrej Kiska, ktorý povedie slovenskú delegáciu.