Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: Je dôležité, odovzdávať skúseností vzdialenejším krajinám

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Štefán Puškáš

Podľa šéfa MZV Slovensko by malo byť súčasťou procesov, v ktorých má čo ponúknuť.

Bratislava 11. júna (TASR) – Novým momentom, ktorý súčasné vedenie ministerstva zahraničných vecí (MZV) prevzalo od predchádzajúceho, je odovzdávanie skúseností z transformačného procesu geograficky vzdialenejším krajinám. V tom podľa šéfa rezortu Miroslava Lajčáka chcú pokračovať aj v budúcnosti.

"Naša pridaná hodnota je v tom, že naše skúsenosti sú autentické. Hovoríme o tom, čím sme sami prešli, a tým pádom sme dôveryhodní. To je devíza, ktorú uznávajú aj naši partneri," priblížil v rozhovore pre TASR.

Slovensko spolu s Holandskom predsedá pilotnému projektu Task Force pre Tunisko. Tuniská vláda predložila akčný plán týkajúci sa reformy bezpečnostného sektora, právneho systému, verejnej správy, podpory regionálneho rozvoja a budovania občianskej spoločnosti.

Cieľom Task Force je koordinácia ich požiadaviek a ponúk medzinárodného spoločenstva na poskytovanie technickej a finančnej pomoci na ďalšie rozpracovanie rozvojových projektov v uvedených piatich oblastiach. Tunisko je jednou z krajín Arabskej jari, ktorá má podľa Lajčáka veľký globálny význam.

"Pokiaľ bolo zadefinované, že naše skúsenosti z úspešnej transformácie na demokratický štát môžu byť využiteľné, tak sme ich pripravení poskytnúť. Je aj dobré pre nás, aby sme vyšli z istej rutiny a konfrontovali sa pre nás v menej prirodzenom prostredí," dodal.

Pre ministra je z tohto hľadiska dôležité, aby bolo Slovensko súčasťou procesov, v ktorých má čo ponúknuť. Za prirodzený geografický priestor v odovzdávaní skúseností považuje naďalej krajiny západného Balkánu a  Východného partnerstva.

"Týmto smerom sa budeme prioritne orientovať. Naše zahraničnopolitické pôsobenie ale nemôže ignorovať dianie aj v širšom meradle, takže sa nemôžeme tváriť, že sa nás napríklad netýka to, čo sa deje v Afganistane," upozornil Lajčák.